Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че неговата страна изгражда над 1000 километра отбранителни линии, предаде Франс прес. Зеленски съобщи това в интервю за френската телевизия Бе Еф Ем и за френското издание "Монд", предаде БТА.

"Вие трябва да знаете, че когато говорим за укрепления, става дума за един постоянен процес, ние не говорим за километри или за стотици километри, а за над 1000 километра, които се изграждат. Следователно става дума за една много комплексна задача", добави той.

Зеленски спомена за три вече изградени отбранителни линии срещу руските сили - на изток, на юг и на север в Украйна.

Малко след интервюто, във вечерното си обръщение към нацията, Зеленски спомена, че в Украйна се извършват дейности на площ от 2000 километра за подсилване на съществуващите укрепителни линии и създаване на нови.

"Докато Украйна се държи, то френската армия може да остане на френска територия"

Това каза още Зеленски в интервюто пред двете френски медии. Той обаче пледира за изпращането на "технически персонал" за съвместното производство на самоходни артилерийски установки "Сезар" и за подготовката на украинските военни.

"Вашите деца няма да умрат в Украйна", увери Зеленски.

На 26 февруари президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни военни в Украйна не бива да се изключва.

"Мога да ви дам нова информация - ситуацията е по-добра, отколкото през последните три месеца", каза още президентът на Украйна в интервюто, визирайки ситуацията в Украйна.

Президентът съобщи, че руското настъпление, което е продължавало в Източна Украйна, сега е спряно от украинското командване и от украинските военни.

"Фактът, че президентът Макрон каза, че не може нищо да се изключи, според мен е свързан с Путин, защото докато Украйна е тук, докато тя се държи, френската армия може да си остане на френска територия. Но ако Путин успее да атакува друга страна на НАТО, тогава страните от НАТО ще бъдат принудени да решават как и колко военни трябва да пратят или пък да не изпращат армиите си", допълни той.

Макрон просто иска Украйна да не се озове сама. Той иска да има нещо като съюз около Украйна, отбеляза Зеленски и заяви, че не вижда никакъв риск в това.