Самолет от далечното радиолокационно откриване и управление на френските ВВС, модел E-3Ф "Ауакс" за първи път през последния месец е провел разузнавателен полет в близост до руските граници, предава "Интерфакс".

"С руски средства за контрол на въздушното пространство над акваторията на Черно море бяха засечени да изпълняват полет в посока на руската държавна граница три въздушни цели", гласи официалното съобщение на военното министерство на Руската федерация.

Във въздуха е бил вдигнат веднага изтребител Су-27 от състава на дежурните сили по ПВО.

Екипажът на руския изтребител е идентифицирал радиолокационния Е-3Ф и два многоцелеви изтребителя "Рафал-С" от френските ВВС.

При приближаването на руския изтребител чуждите военни самолети са обърнали, отдалечили са се от границата на РФ и са напуснали пространството над Черно море, уточнява ведомството. Нарушение на границата няма, а дежурният Су - 27 се е прибрал на летището, където е базиран.

Не е било допуснато опасно приближаване с френските самолети и са били спазени правилата за използване на въздушното пространство над неутрални води, поясняват още от МО на РФ.

Френският президент Еманюел Макрон миналата седмица заяви, че в бъдеще не бива да се изключва изпращането на западни сухопътни войски в Украйна, припомня Франс прес. По-рано днес той призова съюзниците на Киев "да не бъдат страхливци" пред лицето на една "станала неудържима" Русия, цитира го БТА.