Украинските въоръжени сили са променили тактиката си за използване на ракетните системи HIMARS, които сега са насочени към казарми, където е съсредоточен руски военен персонал, пише в. "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на военния анализатор Майкъл Кофман.

Днес ВСУ съобщиха за 500 убити или ранени руски военнослужещи край Чулаковка в Херсонска област. Ударът, извършен на 31 декември в селото на левия бряг на река Днепър, гласи съобщението, като не са посочени подробности, а данните не са потвърдени от други източници.

Междувременно бе публикуван видеозапис с украинското знаме, развяващо се на остров Болшой Потьомкински край Херсон, т.е. между десния и левия бряг на Днепър.

Няма официално потвърждение на информацията за освобождаването на острова нито от украинските военни, нито от руски източници.

Западните военни анализатори обръщат внимание на вероятния нов подход на Киев при използването на HIMARS. Докато ВСУ използваше ракетите главно за поразяване на складове за боеприпаси и линиите за снабдяване, сега започна да атакува казарми и други места за съсредоточаване на войски, казва Майкъл Кофман, директор по руските изследвания в изследователския институт C.N.A. в САЩ.

"Притокът на мобилизирани войници към фронтовата линия ги направи уязвими за удари", казва той пред вестника.

Ден преди това руското министерство на отбраната призна за най-голямата единична загуба на руски военнослужещи, когато ракети HIMARS, изстреляни по база в Макеевка, убиха 63 военнослужещи.

В същото време ВСУ съобщи, че в Макеевка са загинали около 400 души, а около 300 са ранени, появиха се и сателитни снимки от мястото (преди и след обстрела).

Снимка: БТА/AP

Това ли е най-голямата загуба за руската армия? - този въпрос задава Би Би Си и прави обзор на известните досега такива големи загуби.

Преди това руското военно министерство е съобщавало публично за общия брой на жертвите само два пъти - в самото начало на март и в края на септември 2022 г. Във всички останали случаи Министерството на отбраната на Русия не е предоставило допълнителни данни или подробности за военните жертви.

Въпреки това са известни няколко случая на големи еднократни загуби на руската армия.

В първия ден от руската инвазия в Украйна десантчици се приземиха на летище Гостомел край Киев. Точният брой на загиналите руснаци по време на операцията не е известен.

Данните, проучени от Би Би Си, показват, че руските десантчици са претърпели най-голямата единична загуба на жива сила в Гостомел на 6 март, като тогава са загинали най-малко 27 войници и офицери от въздушнодесантните войски. Те са служили предимно в 31-ва въздушнодесантна бригада.

Реалният брой на загиналите в този ден може да е по-висок, тъй като се анализират само открити източници на информация. Руското министерство на отбраната не съобщава броя на загиналите при щурма на Гостомел.

През нощта на 13 срещу 14 април украинските военни обстрелват ракетния крайцер "Москва", който се намира в Черно море. Корабът потъва в резултат на нанесените му поражения. Не е известно колко души е имало на борда и колко моряци са загинали.

Руското министерство на отбраната първо заяви, че флагманът на руския Черноморски флот е потънал, докато е бил влачен на буксир "в бурни условия", и призна смъртта на един човек. Двадесет и седем души бяха обявени за изчезнали.

Въз основа на открити данни от Би Би Си, "Медиазона" и доброволци бяха установени имената на 22-ма членове на екипажа на "Москва", загинали при потъването на крайцера. Друго издание - "Медуза", позовавайки се на свои източници, съобщава, че 37 военнослужещи са загинали в резултат на обстрела и потъването на крайцера.

През ноември руски съд обяви 17 моряци от крайцера "Москва" за мъртви, но не свърза това с войната в Украйна. През цялото това време загиналите моряци се водят като "изчезнали без вест".

През първите дни на март руската армия атакува Киев от няколко посоки. Една от най-кръвопролитните е битката за село Мошун в Бучанския район на Киевска област.

На 6 март войници и офицери от морската пехота губят най-малко 21 души при опит да установят контрол над селото. Повечето от загиналите са служили в 155-а бригада на морската пехота на руската армия.

На 19 юли украинските въоръжени сили обстрелват сграда, в която е разположена полевата база на специалните сили "Меркурий" на Росгвардия.

Украинските журналисти съобщават за 18 загинали, а от руска страна няма официални данни. Близки на загиналите обаче посочват приблизително същата цифра.

По късно Би Би Си успява да потвърди имената на 10 загинали от при обстрела на "Меркурий".

Поради липсата на информация от фронта е трудно да се каже дали обстрелът на професионалното училище в Макеевка е най-голямата единична загуба за руската армия. Но това определено е най-голямата единична загуба, призната от руското министерство на отбраната, пише Би Би Си.

Съкрушителният високоточен удар на HIMARS по руската база в Макиевка в навечерието на Нова година предизвика нова вълна от критики срещу руското военно ръководство, пишат в поредната си сводка експерти от Института за военни изследвания на САЩ (ISW).

Украинският генерален щаб съобщи, че при удара са били унищожени до 10 единици оборудване, но не посочи приблизителния брой на жертвите.

ISW смята, че руското министерство на отбраната се опитва да прехвърли вината за лошата организация на сигурността и секретността на операциите върху лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република и самите мобилизирани.

Представители на ДНР заявиха пред руски медии, че причината за удара е "високата клетъчна активност на военнослужещите" (твърди се, че ударът е бил нанесен малко след полунощ).

"Предварително причината за попадението на HIMARS е активното използване на мобилни телефони от пристигналите военнослужещи. Врагът е използвал разузнавателния комплекс ECHELON, за да идентифицира клетъчната активност и местоположението на абонатите".

Прокремълски издания и някои "военни кореспонденти" заявиха, че руските военни не трябва да подценяват възможностите на Украйна и призоваха за по-строги правила за използването на мобилни телефони от военнослужещите.

В медийното пространство се появиха и призиви за наказания на тези, които са решили да използват сградата на ПТУ за разполагане на военни, както и искания за оставката на ръководителя на ДНР Денис Пушилин.