Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник призова новата германска министърка на външните работи Аналена Бербок да обещае оръжейни доставки при предстоящото си посещение в Украйна, предаде ДПА.

Нежеланието на Бербок и останалата част от новото левоцентристко правителство на Германия за оръжейни доставки е "много разочароващо" с оглед на струпването на руски войски по границата, каза Мелник.

"Народът на Украйна е много разочарован. Сега е моментът на истината за това кой е истински приятел и кой не", посочи той в писмени отговори до ДПА.

Мелник заяви, че украинците са наясно, че управляващата коалиция в Германия се е договорила да води рестриктивна политика по отношение на оръжейния износ, която предвижда да не се доставя оръжие в зони на кризи.

"Този политически документ обаче не е библия. Светът в момента е изложен на най-голямата опасност от голяма война насред Европа, най-тежката от 1945 г. насам", каза той.

Украинската държавност е застрашена от руския президент Владимир Путин, заяви Мелник и подчерта, че украинците имат пълното право да се защитават.

Украйна от години призовава Германия да й достави оръжие, за да се отбранява от възможно руско нападение - дотук безуспешно, отбелязва ДПА.

Водещи германски политици като съпредседателя на Зелените Роберт Хабек и бъдещия лидер на консервативния Християндемократически съюз Фридрих Мерц обаче дадоха сигнали, че подкрепят евентуални оръжейни доставки за Киев. Но Бербок, която е съпредседател на Зелените заедно с Хабек, заяви пред ДПА малко преди Коледа, че "ново военно изостряне на конфликта няма да донесе повече сигурност на Украйна".

Мелник посочи, че германския Наказателен кодекс е включено престъпление, което се нарича "неоказване на помощ". "Същият основен принцип важи и в междудържавните отношения", увери той.

"Затова призоваваме германското правителство, и в частност външната министърка Бербок, спешно да помогнат на Украйна с необходимите оръжия за отбрана. Това е морален и човешки дълг", призова украинският посланик в Берлин.

Германска външна министърка, която зае поста в началото на миналия месец, заминава утре на първото си посещение в Украйна, а на следващия ден ще отиде в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров.