В интервю за американския вестник "Вашингтон пост" главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни призна за нападения на руска територия, предаде ДПА.

Смята се, че ген. Залужни е човекът, който стои зад украинската контраофанзива.

"Това е наш проблем и от нас зависи да решим как да убием този враг. Възможно е и е необходимо да убиваме на негова територия по време на война", заяви той пред вестника в материал, публикуван вчера, съобщи и БТА.

Руските гранични райони многократно бяха подлагани на артилерийски обстрел и атаки с дронове от страна на Украйна, посочва американското издание. Вестникът обаче отбелязва, че официалните представители в Киев обикновено не признават за нападенията през границата.

Залужни заяви, че за честите удари през границата използва оръжия, произведени в Украйна. "Ако нашите партньори се страхуват да използваме техните оръжия, ние ще убиваме с нашите", каза той, визирайки условията, поставени от западните съюзници, според които доставените от тях оръжия не бива да се използват за нападения на руска територия.

"Защо трябва да искам от някого разрешение какво да правя на вражеска територия, за да спася народа си", запита се Залужни.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили каза още, че иска да си върне черноморския полуостров Крим, който Русия анексира още през 2014 година. "Веднага щом разполагам със средствата, ще направя нещо. Не ми пука - никой няма да ме спре", заяви Залужни.

Междувременно комисарят по санкциите на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че руските крилати ракети често съдържат компоненти от Германия и други западни държави.

"Всеки ден в нашата страна снаряди убиват хора", заяви Владислав Власюк пред германския вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" (ФАЗ). Много от тях, добави той, "съдържат компоненти от западни страни".

Според Украйна това е възможно единствено защото западните санкции срещу Русия се заобикалят чрез други държави.

Представен пред посланиците на западните държави в Украйна доклад най-голям дял от контрабандните части са с произход САЩ - 81%. Следва Швейцария с 8%, а Германия и Япония са на трето място в списъка с 3,5%.

Според информацията в доклада от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Русия приблизително е удвоила производството на балистични ракети и крилати ракети от 512 до предполагаемите 1061.

Предполага се, че германски компоненти са използвани в крилатите ракети Х-101 и във вариантите 9М728 и 9М729 на крилатите ракети "Искандер". Твърди се, че хиперзвуковите ракети Х-47М2 "Кинжал" също съдържат компоненти, произведени в Германия.

Украинският доклад констатира, че общо 16 германски компании са предоставили материали и услуги за тези оръжия. Износът, включително на електроника, изолационни материали и пластмаси, е осъществен главно през Китай, но също и през Централна Азия, Кавказ и Турция.