Украинските ВВС очакват рекорден брой руски атаки с дронове на територията на тяхната страна тази зима, заяви техният говорител Юрий Инхат, цитиран от Ройтерс и БТА.

Инхат каза, че данните за септември показват, че броят на използваните от Русия дронове камикадзе "Шахед" ще разбие отчетеното миналата година. "Тази есен и зима... вече е рекордна по отношение на броя на дроновете "Шахед". Над 500 (бяха използвани) през септември", заяви Инхат в интервю по украинската телевизия.

Той сравни този брой с руските въздушни удари по Украйна миналата година, когато по думите му около 1000 дрона "Шахед" са били използвани в рамките на шест месеца.

Атаки по енергийни съоръжения миналата зима повредиха значителна част от украинската енергийна система и принудиха повечето градове да въведат режим на тока и топлата вода, припомня Ройтерс. Въпреки че Украйна е заздравила противовъздушната си отбрана, официални представители предупреждават, че има риск това да се повтори тази зима, тъй като енергийната мрежа все още не е възстановена от последната кампания на обстрел.