Няколко руски области бяха атакувани днес от украински дронове и снаряди, при което бяха ранени трима души, а летище трябваше да отклони полетите си, съобщиха руските власти, цитирани от Франс прес и БТА. Киев също твърди, че през нощта руските войски са атакували Украйна с около 30 ударни безпилотни самолети от типа "Шахед-131/136", от които украинската ПВО е успяла да свали 16. 

"Тази сутрин украинските сили атакуваха със снаряди квартала с пазара в центъра на Шебекино", съобщи губернаторът на граничещата с Украйна Белгородска област Вячеслав Гладков. Той каза, че при нападението са били ранени трима души, включително жена, получила рана от осколка във врата.

Губернаторът на Брянска област, която също граничи с Украйна, съобщи за артилерийска атака, причинила щети, но без пострадали.

Смоленска област, западно от Москва, съобщи за пет свалени украински безпилотни самолета, а Краснодарският край на брега на Черно море - за един. В резултат на атака близкото летище в Сочи е трябвало временно да пренасочи някои полети към други летища.

Кримският мост, който свързва анексирания полуостров с континентална Русия, също беше затворен за кратко тази сутрин, без да се посочва причина.

Миналата седмица Украйна заяви, че стои зад ракетната атака, поразила щаба на руския Черноморски флот в Крим и нанесла сериозен удар на Кремъл. От началото на украинското контранастъпление през юни руските власти обвиняват силите на Киев в почти ежедневни атаки с дронове и снаряди по граждански обекти, отбелязва Франс прес.

Украинската ПВО е унищожила през нощтта 16 руски дрона

През нощта руските войски са атакували Украйна с около 30 ударни безпилотни самолети от типа "Шахед-131/136", от които украинската ПВО е успяла да свали 16, пък съобщиха украинските военновъздушни сили, цитирани от УНИАН и БТА.

В приложението за съобщения Teлеграм се казва, че дроновете са били изстреляни от южна, югоизточна и северна посока. Властите съобщиха, че е била атакувана централната украинска Черкаска област, предаде Ройтерс.

"През нощта врагът масирано атакува нашата Черкаска област с безпилотни самолети. За съжаление, имаше удари по промишлени инфраструктура в (град) Уман", заяви губернаторът на Черкаси Игор Табурец в Телеграм.

"В резултат на това избухнаха пожари в складове", пише губернаторът, като уточнява, че става дума за складове за зърно. Един човек е бил ранен.

Ройтерс посочва, че не може да потвърди информацията през независим източник.

Медведев: Западът тласка Русия към Трета световна война 

Като се включват активно в бойните действия в Украйна, западните държави водят ситуацията към Трета световна война, предупреди заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС и БТА.

Снимка: БТА/AП

Руският политик се спира по-специално на идеята на ръководителката на комисията по отбрана на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман за снабдяване на Украйна с ракети "Таурус", за да може киевският режим да нанася удари по територията на Русия. "Моля, това било в съответствие с международното право. Е, в такъв случай ударите по германските заводи, в които се произвеждат тези ракети, също ще бъдат в пълно съответствие с международното право", предупреди Медведев, предаде Ройтерс.

Той обърна внимание и на предложението на британския министър на отбраната Грант Шапс британските курсове за обучение на украински войници да бъдат преместени в самата Украйна. "Тоест да превърнем техните инструктори в законна цел за нашите въоръжени сили. С пълното съзнание, че те ще бъдат безмилостно унищожени. И вече не като наемници, а именно като британски специалисти от НАТО", посочи Медведев.