Украинската система за противовъздушна отбрана свали тази нощ редица дронове, включително един над Киев, предаде Ройтерс, като се позова на представители на властите.

Въздушна тревога бе обявена в около две трети от страната, включително всички източни области, но и в региони западно от столицата и в Херсон на юг. Сирените виха в продължение на няколко часа.

Разузнавателен дрон е бил засечен във въздушното пространство на Киев и унищожен. По предварителни данни няма щети и жертви на земята, съобщи областната военна администрация.

Представител на назначените от Русия власти в анексирания от нея Крим заяви, че Украйна е насочила над 10 дрона към цели на полуострова.

Украйна е изпратила над 10 дрона, за да поразят цели на Кримския полуостров, който Русия й отне през 2014 г. Засега няма данни за нанесени щети, предаде Ройтерс, като се позова на назначен от Москва представител на местните власти.

Губернатор на Севастопол Михаил Развожаев написа в "Телеграм", че три от безпилотните летателни апарати са били насочени към пристанището на града. В Севастопол "няма повредени обекти", добави той.

За момента няма и информация за щети на други места в Крим, посочват Ройтерс и БТА.

Експлозии са избухнали на няколко места в анексирания от Русия украински полуостров рано тази сутрин, съобщиха медии от двете страни. Според публикации в руски социални мрежи системите за противовъздушна отбрана на Крим са отблъснали атаки.

Канал в "Телеграм", свързан с руските правоприлагащи органи, съобщи, че Украйна е изпратила дронове към цели на Кримския полуостров и руската противовъздушна отбрана е свалила поне един от тях над пристанището на Севастопол. По негова предварителната информация няма пострадали.

Според украински канали в "Телеграм", експлозии е имало в Севастопол и Саки, където Русия има военновъздушна база, както и на няколко други места в Крим, който Русия анексира през 2014 година.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не е успяла да провери достоверността на информацията от независими източници.

Ударите по руски цели, особено в Крим, зачестиха през последните две седмици. Украйна, без да потвърждава каквато и да било своя роля в тези атаки, твърди, че разрушаването на инфраструктура е подготовка за нейната планирана сухопътна офанзива, отбелязва Ройтерс.

Губернаторът на граничен руски регион съобщи за повреден газопровод и прекъснати електропреносни линии при украински обстрел

При украински обстрел през нощта по граничната руска Белгородска област е бил повреден газопровод. Електропреносни линии са били прекъснати, а къща в село Сподарюшино е понесла щети, съобщи днес губернаторът на региона Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

"Най-важното е, че няма жертви", написа Гладков в "Телеграм".

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не е успяла да потвърди тази информация по независим път.

Белгородската област е един от няколкото южни руски региони, където цели като складове за гориво и боеприпаси са разтърсвани от експлозии след инвазията в Украйна на 24 февруари миналата година.

Институтът за изследване на войната: Пригожин и Кадиров обявиха намерението си чеченски бойци да заменят "Вагнер" в битката за Бахмут

 

Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин и лидерът на Чечения Рамзан Кадиров обявиха намерението си чеченски бойци да заменят милицията на смятания за близък до президента Владимир Путин бизнесмен в битката за Бахмут, пише днес Институтът за изследване на войната.

Вчера Пригожин публикува свое писмо до министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу с искане позициите на "Вагнер" в района на източния украински град да бъдат заети от чеченския батальон "Ахмат".

Според текста това ще стане точно в полунощ на 10 май, когато според руския бизнесмен неговата милиция ще е изчерпала напълно бойния си потенциал. Пригожин изразява увереност, че батальон "Ахмат" може да превземе останалите 2,5 квадратни километра от Бахмут, които остават под украински контрол, отбелязва американският мозъчен тръст във всекидневната си сводка за хода на войната.

Кадиров отговори на Пригожин, като заяви, че е изпратил писмо до руския президент Владимир Путин, в което изразява готовност да превземе Бахмут и твърди, че чеченските военни части вече работят с руското министерство на отбраната по стратегията как да заемат позициите на "Вагнер" в този участък от фронта.

В сводката си вчера Институтът за изследване на войната предположи, че офанзивата в Бахмут, изглежда, вече не е приоритет за Русия за сметка на подготовката за отбрана срещу очакваното украинско контранастъпление. Според базирания във Вашингтон мозъчен тръст това поставя групата "Вагнер" и нейния собственик в потенциално трудна позиция.