Украинските сили са подложени на обстрел и на мощни руски атаки в северната част на страната около разрушения град Бахмут, съобщи снощи военното ръководство на Украйна, цитирано от ДПА и БТА.

"Ситуацията е изключително напрегната и се характеризира с интензивен обстрел от артилерия, минохвъргачки и бойни дронове, както и с щурмови операции от страна на противника", написа главнокомандващият войските на украинската армия Олександър Сирски в своя канал в "Телеграм".

Той заяви, че е координирал по-нататъшната отбрана с командирите на бригади на място.

От няколко месеца украинските военни се отбраняват в Източна Украйна, като през последните седмици Русия съобщи за няколко малки териториални придобивки, припомня ДПА.

Бахмут и фронтовият участък в североизточната украинска Харковска област са споменати и във вечерния доклад за обстановката на украинския генерален щаб. 

В него се казва, че украинската армия е отблъснала четири руски атаки край село Синкивка, близо до стратегически важния малък град Купянск. Според доклада противникът се е опитвал да "пробие защитата" на украинските сили и в района са били отблъснати седем атаки.

Усилията на руските сили отново са били съсредоточени върху Авдеевка и района около малкия град Маринка, който Русия заяви, че е превзела преди седмици и който също е в руини.

Двата града се намират малко по-на юг в Донецка област и граничат директно с регионалната столица Донецк, която от 2014 г. се контролира от руските сили.