Украинските военновъздушни сили практически са останали без пилоти, защото са били ликвидирани от руските военновъздушни сили и средства за противовъздушна отбрана. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на военно-дипломатически източник.

Според източника всички квалифицирани пилоти от украинските въоръжени сили, които могат да управляват изтребители Миг-29, Су-27 и щурмови самолети Су-25, са били ликвидирани от действията на руските ВВС и средства за ПВО.

Той смята, че уверенията на Запада за доставката на нови бойни самолети съветско производство за Украйна вероятно ще останат само обещания.

Събеседникът на агенцията допълва, че опитите на украинските въоръжени сили да наемат пилоти на самолети съветско производство в Полша и други източноевропейски страни са завършили с неуспех. Тези, които са се съгласили, вече са загинали или са в болници, а нови кандидати просто няма.

По-рано източник съобщи, че Пентагонът набира за Киев афганистански пилоти, които са избягали в САЩ преди година, а обучението им е започнало в Калифорния.

Междувременно украинските войски тръдят, че са нападнали три руски командни поста и най-малко два склада за боеприпаси в Херсонска област, Южна Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според украинското командване при нападението са били убити 11 руски войници, унищожени са били 11 ракетни установки, три бронирани машини и самоходна гаубица.

Началникът на назначената от Русия администрация там Владимир Леонтев потвърди за РИА "Новости", че са извършени нападения. По думите му град Нова Каховка е бил обстрелван четири пъти. По думите му е ударена водноелектрическа централа на р. Днепър.

Междувременно експлозии, обстрели и пожари е имало в Енергодар, където се намира Запорожката АЕЦ, като Русия и Украйна взаимно се обвиниха за тях.

Руските войски обстрелват два микрорайона в окупирания Енергодар в Запорожка област, съобщи кметът на града Дмитрий Орлов в Telegram.

"Енергодар, трети и пети микрорайон са под обстрел! Уцелен е апартамент в жилищен блок. Информацията за жертвите и мащабите на разрушенията се уточнява", написа кметът.

Според него прозорците на редица сгради са изпочупени, а паркираните в двора автомобили са се запалили.

Руските информационни агенции съобщиха, че Енергодар е бил обстрелван от украинските въоръжени сили и има пострадали.

В Енергодар се намира Запорожката атомна електроцентрала, която от началото на март е под руски контрол. Централата е обстрелвана нееднократно, като страните се обвиняват взаимно.

Мисия на Международната агенция за атомна енергия пътува към Запорожката АЕЦ. Това написа в Туитър ръководителят на агенцията Рафаел Гроси.

Екипът от експерти ще проследи работата в централата и ще оцени заплахата от авария там.