Преди няколко дни стана ясно, че български пехотинец е загинал в Украйна. Неговото име е Светослав Славков, на 31 години от София. Заминал е през ноември да се бие за Украйна, само два месеца по-късно стана ясно, че е загинал във военните действия.

Българин, който обучава снайперисти за украинската армия, разказа по NOVA, че е познавал Светослав от скоро, двамата трябвало да се видят.

Последно е говорил със Светослав през декември миналата година.

"Българите в Украйна сме много малко и трябва да си помагаме", казва войникът.

"Можех да му помогна с екипировка, обучение, да намери по-добро подразделение", каза той. По негови думи Светослав е бил в отделен пехотен батальон. Военният разказа, че мъжът е загинал в близък пехотен бой.

Войникът обясни, че в Украйна обучава групи на Главното разузнавателно управление на страната и уточни, че става дума за високоточкови стрелци.

Той сподели, че е в Украйна от 2014 година.

"Заминах от любопитство заради Майдана, не предполагах, че ще остана там и ще участвам във война. Останах заради хора, въздействаха ми емоционално", каза войникът.

"В момента украинската армия не е добре обучена и не е в добро състояние, заради липсата на подготвени кадри. Имат големи загуби. Няма достатъчно офицери. Нивото на ръковоство на украинската армия е много ниско", разказа той.

По негови думи каузата на Украйна е справедлива и си струва да бъде подкрепена.

Той сподели, че цивилната му работа е във фирма, която разработва екипировка и за военни, и за цивилния пазар.