Млад българин е бил застрелян на фронта в Украйна, стана ясно от публикации в социалните мрежи на негови приятели.

Светослав Славков е на 31 години. Известен е в българските ултрас среди като сърцат фен на футболния отбор "Левски".

Според пост на националиста Боян Расате във Фейсбук, Светослав Славков е бил зачислен като доброволец през ноември в 40 Отделен стрелкови батальон "КОДАК". Неговото обучение още не е било напълно завършено, но изглежда засилените руски атака на фронта са принудили украинското командване да хвърли в боя всичко, с което разполага.

За последно Боян Расате и Светослав Славков се чули на 23 декември 2023 г. На другия ден е бил изпратен на първа линия на фронта. Вестта за неговата смърт Расате научил от друг български доброволец, който също воюва в Украйна. Светослав Славков е загинал в битка край Купянск, стана ясно от още от публикации в социалните мрежи.

Ден преди Нова година негови приятели събрали 1500 лева, за да може българинът да се екипира добре за активните боеве, пише на фейсбук страницата "София.Киев.Свобода".

Съобщение има и във Фейсбук страницата "Сектор Б", в която членуват фенове на футболния "Левски. "Ти умря, борейки се за своя идеал за свобода! Почивай в мир, Светльо! Вечна ти памет!", гласи постът.

 

Миналата година загина и друг български доброволец, който се биеше от другата страна на фронта в Украйна. Цветомир Гетов бе в редиците на опълчението в Донецк от 2017 г., като първоначално се е занимавал само с хуманитарна дейност, а после се включва и в сраженията, в отряда за специални операции и бързо реагиране. Българинът беше тежко ранен, лекуван и транспортиран от Донбас в болница в Москва, откъдето негова близка го прехвърля в лечебно заведение във Виена, но след раняването той така и не се възстановява. Издъхна на 25 февруари в австрийската столица.

Междувременно днес руското министерство на отбраната публикува данни, че през 2023 г. руските войски са унищожили повече от 5,9 хиляди чужди наемници, които са се били на фронта на страната на Украйна.

"Общо повече от 13,5 хиляди наемници пристигнаха в Украйна: повече от 8,5 хиляди от Европа, повече от 1,7 хиляди от Азия, повече от 2,7 хиляди от страните от Северна и Южна Америка, повече от 220 от Африка. От повече от 5,9 хиляди души са убити от руските войски, повече от 5,6 хиляди избягаха, повече от 1,9 хиляди все още се бият", пише в сборника, посветен на резултатите от дейността на руските въоръжени сили през 2023 г.