Указът трябва да замени предишния, издаден на 27 януари, който предизвика бурни протести в САЩ и ред други страни. Действието му беше замразено със съдебно решение.

Служител от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп съобщи снощи, че се очаква новият указ да бъда издаден "някъде другата седмица".

По-рано обаче самият Тръмп бе обявил, че разпоредбата ще излезе тази седмица. Според него новият указ щял "да отчете" юридическите забележки, повдигнати от съдилища в щата Вашингтон, в Сан Франциско и другаде.

Без масово депортиране

От друга страна министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джон Кели отхвърли обвиненията, че ще има масови депортации на мигранти от страната, съобщи БНР.

По време на посещението си в Гватемала той увери.

"Няма да извършваме масови депортации. Президентът Тръмп ми нареди да възстановя контрола по южната граница на САЩ (т.е. с Мексико). Ще постигнем това, като изградим физическа бариера."

Властите в САЩ вече разпространиха плановете си за депортиране на нелегални. Целта е много от тях да бъдат изпращани в Мексико, ако са влезли в САЩ от там, каквато и да е националността им.

Гватемала е в Централна Америка и много нейни граждани живеят в САЩ, в някои случаи без документи.