Дори най-спокойните отзиви обаче са придружени с уговорки, ако не и с явни опасения. Ангела Меркел например е сметнала за нужно да припомни "уважението към човешката достойнство" по повод победата на Тръмп.

И в двете най-мощни държави в ЕС първите коментари за триумфа на републиканците отвъд океана дойдоха откъм дясната част от политическия спектър.

Лидерът на френския крайнодесен „Национален фронт“ Марин льо Пен приветства представянето на републиканеца още преди официалното обявяване на резултати. „Поздравления на новия президент на САЩ и на свободните американци“, написа тя в социалната мрежа „Туитър“.

Зам.-председателят на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ Беатрикс фон Щорх видя в успеха на Тръмп „знак, че гражданите на Запада да искат политическа промяна“.

Франция е ключов американски съюзник и през последните седмици Париж открито подкрепяше предупрежденията на Хилъри Клинтън, че "обърканите" цели на външната политика на Тръмп са тревожни за света.

Победата на Доналд Тръмп поставя началото на период на несигурност, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес и БТА.

Поздравявам Тръмп за победата му. Това е нещо естествено между две демократични държави, но тези американски избори поставят началото на период на несигурност, каза той.

Оланд заяви, че Франция ще бъде предпазлива и откровена в разговорите си по международните въпроси с новата американска администрация.

Победата на Тръмп показа, че Франция трябва да бъде по-силна, а Европа да бъде по-единна, добави държавният глава.

Но САЩ си остават основен партньор на Франция. Ние ще продължим сътрудничеството по всички въпроси, заяви Оланд и уточни, че визира борбата с тероризма, сигурността, военното и икономическото сътрудничество, климата.

Сега Европа не трябва да трепва при защитата на своите интереси и граждани, заяви министърът на външните работи Жан-Марк Еро.

„Трябва да посрещнем предизвикателствата пред Европа, за да бъдем в състояние да защитаваме гражданите и интересите си, отбеляза френският министър.

Официалният коментар на германския канцлер Ангела Меркел е следният.

„Германия и САЩ споделят общите ценности на демокрацията, свободата, уважението към върховенството на закона и човешкото достойнство, независимо от произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация или политически убеждения. На база тези ценности, предлагам близко сътрудничество на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп“.

Министърът на външните работи на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че американската външна политика ще стане по-непредсказуема и нещата ще станат „по-сложни“ след избирането на републиканеца Доналд Тръмп за нов държавен глава. Той добави:

„Трябва да сме подготвени САЩ да бъдат по-склонни да вземат решения сами. С други думи, и аз няма да го разкрасявам, нищо няма да стане по-лесно, много неща ще станат по-трудни“.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен призова правителството в Берлин да изясни по възможно най-бърз начин кои от предизборните си заявления Доналд Тръмп възнамерява да изпълни.

„Ние в Европа знаем, че президентът Тръмп пита какъв е приносът, който Европа като партньор на САЩ е готова да даде за НАТО – заяви тя. - А ние питаме как ще се отнасяте Вие към Алианса“. Фон дер Лайен смята, че след вота в САЩ остават „много открити въпроси“, които следва да бъдат изяснени.