Решението е на Националното събрание на Венецуела става ясно от писмо на венецуелското правителство до парламента, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.
След 14 години на власт президентът бе преизбран на поста за четвърти шестгодишен мандат през октомври миналата година.

58-годишният Чавес, който се лекува в Куба, няма да е в състояние да присъства на церемонията по препоръка на лекарите и депутатите решиха да му дадат необходимото време да се възстанови.

Датата 10 януари за полагане на клетва е предвидена във венецуелската конституция. Председателят на парламента на Венецуела Диосдадо Кабейо поясни, че Чавес ще положи клетва по-късно пред Върховния съд на страната, което е също възможност, предвидена в конституцията. Той посочи, че това е записано в член 231 на венецуелския основополагащ документ.

В дните на несигурност около състоянието на Чавес управляващите във Венецуела настояват, че клетвата е само формалност и избраният президент ще поеме властта, когато се възстанови, предаде БНТ. Те призоваха утре, в деня, в който Чавес трябваше да встъпи в длъжност, неговите привърженици да излязат по улиците на Каракас в знак на подкрепа към него.

Прeдседателят на парламента дори обяви, че в страната ще пристигнат чуждестранни президенти, поканени на клетвата, които по този начин ще изразят солидарността си с Уго Чавес.
Опозицията обаче ги призова да не влизат в партийни игри и настоя, ако клетвата не бъде изпълнена, да се насрочат нови президентски избори в страната.