Италиански специалисти по молекулярна биология установиха, че различията в сериозността на симптомите на коронавирусната инфекция и скоростта на разпространението й в отделни страни може да са свързани с преобладаване или отсъствие на дадени вариации на гена АСЕ2 в генофонда на населението, предаде ТАСС.

Информация със заключенията на учените е качена на сайта medRxiv.

"Открихме три вариации на АСЕ2, които често се срещат у италианците и други европейски народи, но почти отсъстват у азиатците - заявиха авторите на изследването. - Тези генни вариации могат да променят характера на взаимодействието на вируса с клетките и да повлияят върху скоростта на разпространението му и нивото на смъртните случаи."

Новият коронавирус прониква в белодробни клетки у човека и други бозайници, използвайки молекули на протеина АСЕ2, които покриват определени видове клетки на алвеолите. Въпросните израстъци играят важна роля за жизнеспособността на причинителя на тежкия остър респираторен синдром.

Генът е с няколко вариации, които значително променят структурата на протеина АСЕ2. Италианските учени се поинтересували как подобни различия могат да повлияят върху начина, по който вирусът се свързва с този протеинов израстък и го използва за проникване в клетките. За целта анализирали геномите на 7000 италианци.

Като използвали получените данни, биолозите подбрали всички възможни вариации на гена АСЕ2 и проучили как малки негови мутации могат да повлияят върху свързването на кодирания от тях протеин с вируса.