При стрелбата в края на парада за победата на отбора по американски футбол "Канзас сити чийфс" в Супер купата на Националната футболна лига на САЩ има една жертва, а ранените са 21, от които 9 деца. Това съобщи на пресконференция началничката на градската полиция Стейси Грейвс, цитирана от световните агенции.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Според официалната информация осем от простреляните са с опасност за живота, като трима са в критично състояние, а останалите в много тежко. Нараняванията на други седем не са животозастрашаващи. Деветте ранени деца ще се възстановят, допълват от полицията, цитирани от Би Би Си. 

Трима души са задържани за стрелбата, но от полицията в Канзас отказаха да дадат повече подробности за самоличността и мотивите им за кървавото нападение. Стейси Грейвс коментира, че е чула, че фенове може да са участвали в задържането на един от тримата заподозрени, но не може да потвърди това.

"Ядосана съм от това, което се случи днес. Хората, които са дошли на това празненство, трябва да очакват безопасни условия", заяви началничката на полицията в Канзас.

Снимка: БТА/АР

Стрелбата се случи в близост до жп гарата Юниън, малко след края на парада, на който се събраха стотици хиляди, за да посрещнат любимия си отбор след триумфа на "Супербоул". 

Снимка: БТА/АР

Видеоматериали показаха хаотична сцена пред гара Юниън, докато полицаите нахлуваха в сградата, а хората, които бяха присъствали на празненството, бягаха на безопасно място.

Според съобщенията градските власти са очаквали, че парадът ще събере тълпа, която може да надхвърли 1 милион души.

"Моля, присъединете се към мен в молитва за всички жертви на това отвратително деяние. Молете се лекарите и служителите, които реагират първи, да имат уверени ръце и всички да получат пълно изцеление", призова в "Екс" лайнбекърът на отбора победител Дрю Транкил.

Снимка: БТА/АР

По-късно президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса на САЩ да вземе мерки за контрол на огнестрелните оръжия, като заяви, че той и съпругата му Джил се молят за всички убити и ранени в Канзас, отбелязва Франс прес.

Снимка: БТА/АР