Заподозреният за стрелбата в синагогата в Питсбърг заявил пред полицейски служители, че евреите извършват геноцид и че искал всички те да умрат, се посочва в огласената днес заповед за задържане на мъжа, предаде Асошиейтед прес.

Снощи Робърт Грегъри Бауърс убил осем мъже и три жени в синагогата по време на религиозна служба, преди специализиран полицейски отряд да го простреля, се казва в документа, който съдържа някои необявени досега подробности за стрелбата и реакцията на полицията.

Сигналите за случая на телефон 911 започнали да пристигат малко преди 10 ч сутринта вчера (местно време). Подателите казвали, че "са нападнати", пише в документа. Бауърс прострелял в ръката единия от първите двама полицаи, отзовали се на сигнала, а другият бил ранен от "осколка и счупено стъкло".

Специализираният отряд на полицията открил Бауърс на третия етаж, където той повече от веднъж прострелял двама полицаи, се допълва в документа. Посочва се, че единият от тях бил тежко ранен; в документа не се уточнява състоянието на другия полицай.

В синагогата имало още двама души, които били ранени от Бауърс, мъж и жена, но състоянието им било стабилно, се казва в текста.

Докато на Бауърс била оказвана лекарска помощ заради раните му, Бауърс казал пред полицай, че "иска всички евреи да умрат и че те (евреите) извършват геноцид срещу народа му", се казва в документа.

Снощи на Бауърс бяха повдигнати обвинения от 11 пункта за убийство, шест пункта за нападение при утежняващи вината обстоятелства и 13 пункта за сплашване на етническа основа.

Лидерът на американската еврейска неправителствена организация "Лига срещу клеветата" определи случилото се като най-смъртоносната атака срещу евреи в американската история, отбелязва Асошиейтед прес.