Бенжамен Ерман, който във вторник застреля трима души в белгийския град Лиеж, преди да бъде убит от силите на реда, е бил етнически белгиец, приел исляма. Това е заявил самият той на заложницата си в училището, където се укри непосредствено преди да бъде обезвреден, съобщават местни медии.

В хода на разследването бе уточнено, че Ерман - рецидивист с присъди от непълнолетна възраст - е държал в килията си Коран и молитвена постелка. Той е общувал с радикализирани мюсюлмани и се допуска, че е сменил вярата си в затвора.

Баща му свидетелства, че в понеделник е отишъл да вземе сина си от затвора и го е отвел при психиатър. Не се уточнява откога затворникът е получавал психиатрична помощ, но вече бе изяснено, че той е бил зависим от хероин и е бил безпричинно нападателен.

След като снощи терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за нападението в Лиеж, днес местни медии изразяват известни съмнения. Отбелязва се, че Ерман не е записал предсмъртно послание в израз на принадлежност към ИД, както обичайно правят терористите. Допуска се, че ИД следи медиите и решава впоследствие да поеме отговорност за определени събития, за да всява страх. За разлика от този случай, терористите от атентатите в Брюксел в последните няколко години бяха оставили свидетелства за принадлежност към ИД, проверени и доказани по безспорен начин.