Това съобщиха от БДЖ, цитирани от БТА. Във връзка с продължаващите проливни дъждове и причинените от тях наводнения, временно се преустановява движението на международните влакове "Балкан експрес" между София и Истанбул.
Двата влака, които временно няма да се движат между България и Турция, са международният "Балкан експрес", който заминава от София в 19.10 ч. и международният "Балкан експрес", който обичайно заминава от Истанбул в 22.00 ч.
Бедственото положение в най-големия турски град наложи отмяна на вече планирани пътувания на наши туроператори. Два автобуса трябваше да потеглят от паркинга при "Александър Невски" по график точно в 7:30 ч. тази сутрин. След два часа обаче заместник-председателят на българските туроператори Байко Байков съобщи, цитиран от bTV, че компанията е взела решение да отмени екскурзията и да върне парите на хората.
Вероятно до края на деня и други компании ще анулират пътуванията си до Турция, защото дори и опасността скоро да премине, Истанбул няма да става за туристически обиколки.
"Това е дейност, която е свързана с настроение, със забавление.Така, че в такава ситуация е трудно да се реализира подобна програма", коментира Байков.
Министерството на външните работи (МВнР) отново препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания в Северна Турция и Истанбул, съобщиха от ведомството.
В събота и неделя (12 и 13 септември 2009 г.) се очакват обилни валежи в същия регион, които могат да предизвикат нови наводнения.
Във връзка с наводненията в Северна Турция и Истанбул, за повече информация, в Министерството на външните работи са разкрити следните горещи телефонни линии: /02/ 948 30 03 и /02/ 948 20 05, и факс /02/ 948 27 05.
Наводненията в Истанбул и съседната провинция Текирдаг са отнели живота на най-малко 32 души, съобщава АФП, позовавайки се на Анадолска агенция.
Спасителните екипи продължават да издирват осем души, които са в неизвестност след трите дни на проливни дъждове в региона на най-големия град в Турция. 26 от жертвите на наводненията са от Истанбул. Сред загиналите има и един българин.