По време на първото си посещение в Египет от дванадесет години насам президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е решена да увеличи контактите си с Кайро, за да могат двете страни да си сътрудничат за установяване на мир в ивицата Газа, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

На съвместна пресконференция след официалната среща с президента Абдел Фатах ас Сиси Ердоган съобщи, че основна тема и акцент в разговорите между двамата лидери е била "хуманитарната трагедия" в Газа.

"Повече от 28 хиляди палестинци, предимно деца и жени, бяха убити след израелските атаки, близо 70 хиляди невинни палестинци бяха ранени. Джамии, църкви, болници, училища, сгради на ООН - все институции, които трябва да бъдат съхранени дори по време на война, бяха бомбардирани. Въпреки международните реакции, администрацията на (израелския премиер Бенямин) Нетаняху безразсъдно продължава политиката си на окупация, унищожение и клане", заяви Ердоган, цитиран от АА.

Той добави, че прекратяването на огъня и своевременното доставяне на хуманитарна помощ в ивицата Газа са сред приоритетите на турската външна политика. Ердоган благодари на египетския Червен полумесец, на Министерството на здравеопазването и населението и на всички институции в Кайро за предоставената от тях помощ на палестинския народ.

"Наши експерти работят за създаването на болница в Газа. Разчитаме на подкрепата на египетския народ, за да може болницата да заработи възможно най-скоро. Опитите за прогонване на хората от земите им в Газа са неприемливи за нас", каза още турският лидер по време на пресконференцията.

"Нетаняху трябва да се въздържа от разпростиране на кланетата си до Рафах, който е последното убежище за цивилни в Газа. Ислямският свят и международната общност, най-вече Съветът за сигурност на ООН, не трябва да допускат такава лудост, която ще завърши с геноцид. Готови сме да си сътрудничим с Египет за предотвратяването на подобен развой на събитията", заключи турският президент, цитиран от АА.

Ердоган и Абдел Фатах ас Сиси са обсъдили още развитието в отношенията си с Либия, Судан и Сомалия. В тази връзка и двамата лидери са единодушни, че не желаят да виждат конфликти и напрежение между страните Близкия изток и са решени да си сътрудничат в това отношение, посочва агенцията.

Турският държавен глава изрази огромно удоволствие от посещението си в Кайро, което стана факт след дълъг период от време, в резултат на "любезната покана на Сиси".

"Отправих покана към президента на Египет, при първа възможност да ни гостува в Анкара, за да проведем първото заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество. Вярвам, че неговото посещение ще бъде нова повратна точка в нашите отношения", заяви Ердоган. Той добави още, че народите на Египет и Турция имат общо културно и историческо наследство, поради което е много важно сътрудничеството между тях отново да бъде издигнато на нивото, "което заслужава".

Президентът на Турция е посочи, че Анкара и Кайро ще работят за сътрудничеството в областта на енергетиката и отбраната, подчертавайки голямото значение, което отдава на инвестициите на Египет в отбранителния сектор.

"Вярвам, че като обединим усилия, ще развием изключително ценни съвместни проекти", добави още Ердоган.

Президент на Турция посочи търговията и икономиката като "локомотив" на сътрудничеството между Анкара и Кайро. Целта е търговският обмен между двете страни да достигне до 15 млрд. долара в краткосрочен план, каза още той, цитиран от АА.

От своя страна египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви, че страната му отваря "нова страница" в отношенията с Турция.

"Приветствам с добре дошъл президента Реджеп Тайип Ердоган на първата му визита в Египет от над 10 години, за да отворим нова страница между двете страни, да обогатим нашите двустранни отношения и да ги поставим на правилния път", посочи на съвместна пресконференция с Ердоган египетският лидер, цитиран от Анадолската агенция.

Той каза, че Египет иска да увеличи търговията си с Турция до 15 милиарда долара през следващите пет години.

Ройтерс съобщава, че Сиси е приел поканата на Ердоган да посети Турция през април.

Сиси посочи, че по време на разговорите с Ердоган е била потвърдена необходимостта от незабавно спиране на огъня в ивицата Газа и осигуряване на безпрепятствени доставки на хуманитарна помощ за населението там.

Той добави, че Кайро полага максимални усилия за осигуряване на хуманитарна помощ за жителите на Газа, но "Израел ограничава влизането на превозни средства с хуманитарна помощ" в палестинската зона.

Ердоган пристигна днес в Кайро на "историческо официално посещение" в рамките на усилията за възстановяване на двустранните отношения, отбелязва Анадолската агенция. Това е първото посещение на турския президент в Египет от 2012 г.

Миналия юли Турция и Египет повишиха равнището на дипломатическите си отношения и назначиха посланици. Отношенията бяха понижени до ниво шарже д'афер от 2013 г., напомня агенцията.

Отношенията между Анкара и Кайро се обтегнаха във връзка с военния преврат в Египет през 2013 г., след като Сиси, по това време началник на армията, свали от власт тогавашния президент Мохамед Морси от Мюсюлмански братя, който беше съюзник на Ердоган.