С встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на церемония днес в турската столица Анкара, в страната влиза в сила нова система на управление, при която изпълнителната власт е поставена в ръцете на президента. Ердоган бе преизбран на изборите на 24 юни с над 52 процента и получи мандат да управлява страната през следващите пет години.

На днешната церемония се очаква да присъстват близо 20 президенти, сред които държавният глава Румен Радев, десетина премиери, както и други официални представители от различни страни. Според информация от президентския протокол в 16.30 часа Ердоган ще положи клетвата в Меджлиса в присъствието на 600-те новоизбрани депутати. След това той ще изпълни задължителното в турския държавен протокол поклонение и полагане на венец в мавзолея гробница на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. По-късно в двореца Бештепе в Анкара ще има прием, а след него Ердоган ще обяви състава на новия кабинет.

Така фактически ще влезе в сила новата система на управление на турската държава. По отношение на точното й название няма единодушие, нито пък на коя от съществуващите в други страни системи ще прилича. Едни я наричат "президентска правителствена система", а други "президентска система от турски тип". Независимо как ще се нарича, тя ще бъде доста различна от досегашната парламентарна система. Ердоган ще получи правомощия, каквито с изключение на Ататюрк, досега не е имал нито един турски лидер.

Ердоган ще съвместява едновременно три функции - на държавен глава, на правителствен ръководител и на лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Въпреки че министър-председателският пост се премахва, функциите му ще се поемат от Ердоган, който ще има право да назначава министрите в кабинета, да избира и назначава висшите съдии и прокурори и да ги освобождава, под негово ръководство ще бъдат отбраната и националната сигурност в качеството му на върховен главнокомандващ, а така също и дирекцията по религиозните въпроси.

Ердоган ще може да управлява чрез укази, а днес той ще обнародва

"Президентски указ Номер 1" - Юристи и експерти от около месец насам работят върху документа. Той ще представлява фактически организационната схема на новата система на управление на държавата, коментира анализаторът Дениз Зейрек. Начело на системата ще бъде Ердоган, като първоначално се очаква да има двама вицепрезиденти, но може да бъдат и повече.

До преди няколко дни в политическите кулоари се коментираше, че за вицепремиер е била поканена Мерал Акшенер, лидерката на опозиционната "Добра партия", но тя официално отхвърли това твърдение. В същото време обаче с голяма вероятност се твърди, че единият от вицепрезидентите ще бъде жена.

С указ номер едно Ердоган официално ще обяви състава на новия кабинет. Той заяви, че това ще стане в понеделник, в 21 часа. Според близки до президента източници новият кабинет ще бъде от 16 министри, вместо досегашните 23-ма, което предполага, че някои министерства ще бъдат сляти. Висши комисии, общо 9 на брой, отговарящи за въпроси от различни сектори, също ще бъдат на подчинение на Ердоган.

Какви ще бъдат функциите на Меджлиса

Турският парламент, най-старата институция на страната (основан е на 23 април 1923 г.), ще се състои от 600 депутати вместо 550 досега.

В събота новоизбраните на 24 юни т.г. депутати положиха клетва, церемонията продължи 10 часа. С този акт фактически започна новата парламентарна сесия.

В досегашната парламентарна система премиерът задължително трябваше да бъде депутат и се избираше с мнозинство на депутатите. При новата система президентът Ердоган ще бъде ръководител на правителството и в качеството си на такъв ще назначава министрите, които може да бъдат извън парламента. Друга новост е, че за назначавания от Ердоган кабинет няма да се търси вот на доверие, както беше в досегашната парламентарна практика.

Досегашният министър-председател Бинали Йълдъръм се очаква да поеме ръководството на парламента. В събота управляващата ПСР номинира Йълдъръм за свой кандидат за поста председател на новия турски парламент.

Първото заседание на новия кабинет ще бъде на 13 юли, обяви Ердоган.

Има очаквания, че в навечерието на годишнината от осуетения опит за преврат на 15 юли 2016 г., Ердоган може да премахне въведеното извънредно положение. Очаква се тези дни с президентски указ да бъде отменена и забраната за излизане в чужбина на около 180 хиляди турски граждани, съобщи частната телевизия НТВ.