Турция обвини днес Франция, че засилва напрежението в Източно Средиземно море, където Анкара и Атина спорят за правата за извършване на сондажи за въглеводороди, предаде Асошиейтед прес.

Обвиненията бяха отправени в момент, когато министрите на външните работи на ЕС се събират в Берлин в усилие да попречат на задълбочаване на кризата между членката на ЕС Гърция и нейната съседка. Министрите се очаква да обсъдят възможни санкции и други механизми, които биха могли да убедят Турция да смекчи настояването си за извършване на сондажи в спорни води на Източно Средиземно море.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар отправи от Анкара критики към Франция, която ще се присъедини към Италия, Гърция и Кипър за тридневни военновъздушни и военноморски учения край източносредиземноморския остров, и заяви, че Турция няма да бъде отказана чрез демонстрация на сила.

"Да смяташ, че би било възможно да отклониш операции на Турските въоръжени сили с учения и други подобни действия не е нищо повече от една илюзия", каза той в интервю за Анадолската агенция.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой обвини на свой ред Турция, че разполага бойни самолети на остров Кипър "под претекст", че провежда учения. Аксой подчерта, че ученията противоречат на споразумения, постигнати през 1960 г.

"Франция, която не е гарант на о. Кипър, с това свое отношение насърчава опасно дуета на кипърските гърци и Гърция, които са отговорни за сегашното напрежение в Източно Средиземно море, да засилват още повече ескалацията", заяви Аксой.