Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е невъзможно Турция да спре да купува нефт и природен газ от Иран, въпреки заплахата от американски санкции и добави, че търговията между двете държави ще продължи, съобщи телевизия Ен Ти Ви, цитирана от Ройтерс.

При завръщането си от сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Ердоган каза пред журналисти, че Турция не се плаши от възможни санкции заради търговията си с Иран.

Турският държавен глава добави, че Анкара не желае да прекъсне сътрудничеството си с Техеран.

Иран е лидер сред доставчиците на нефт за Турция, предаде ТАСС. По данни на турския в. "Сабах", миналата година Техеран е доставил на Анкара над 25 милиона тона нефт.

Отношенията между САЩ и Иран в последните 24 часа продължават да се изострят. След като вчера Марк Помпейо обяви, че има данни Иран да нарушава споразумението от 2015 година и да произвежда уран, Доналд Тръмп забрани на високопоставени ирански служители и техните семейства да влизат в страната. Франс през определи новите санкции като ескалация на кампанията за "максимален натиск" срещу Техеран.

"От години високопоставени иранци и членовете на семействата им спокойно се възползваха от свободата и благоденствието на Америка, включително от отличните възможности, които САЩ предлагат в сферата на образованието, свободното време и културата", заяви ръководителят на американската дипломация Майк Помпейо в комюнике.

В президенска прокламация стопанинът на Белия дом "нареди високопоставените служители на иранския режим и техните семейства" повече "да нямат право да влизат в САЩ", подчерта Помпейо.

"Иранският елит повече няма да се наслаждава на предимствата на свободното общество докато иранският народ страда от корупция и лошо управление на неговия режим", подчерта американският първи дипломат.

Президентът на Иран Хасан Рохани, който тази седмица е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, вече е подложен на строги ограничения за пътуване от американските власти. Това важи и за външния министър Мохамад Джавад Зариф. Двамата не могат да напускат централата на ООН в източната част на Манхатън.

Във вторник американският президент обеща от трибуната на Общото събрание да "втвърди" санкциите срещу Техеран, ако Иран не сложи край на "заплашителното" си поведение.

От сряда Помпейо продължи настъплението като обяви санкции срещу китайски компании, обвинени, че съзнателно транспортират петрол от Иран в "нарушение" на американското ембарго.

В отговор иранският президент отказа да се срещне с Доналд Тръмп в Ню Йорк, въпреки настойчивите призиви на европейски лидери начело с френския държавен глава Еманюел Макрон.

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган е предложил на президента на САЩ Тръмп Турция да закупи американските системи за ПВО "Пейтриът" при условия, подобни на тези, при които Анкара закупи от Москва С-400, предава Reuters. Този ход може да бъде тълкуван като опит за стабилизиране на отношенията между двете страни посредством евентуална сделка на фона на напрежението между САЩ и Иран. 

"Не можем да кажем, че проблемът с F-35 все още е напълно решен, но аз отправих своето предложение към тях (американците)", подчерта Ердоган. "Казах на Тръмп:" Можем да купим от вас "Пейтриът" заедно със С-400 ", а той каза: "Ако сте сериозни, нека работим върху това". Направих сериозно предложение", увери турският президент.