Турското външно министерство смята за лицемерно решението на Обединените арабски емирства (ОАЕ) да се споразумее с Израел за нормализиране на двустранните отношения, се казва в съобщението на министерството, разпространено днес и цитирано от информационните агенции.

"Историята и съвестта на народите в региона няма да забравят и никога няма да простят това лицемерно решение на ОАЕ, които предадоха делото на палестинците заради тесните си интереси и се опитват да представят това като акт на самоотверженост", се подчертава в съобщението.

Турското министерство заявява още, че "ръководството на ОАЕ няма право да води преговори с Израел от името на палестинците и да прави отстъпки по жизнено важни за Палестина и нейния народ въпроси".

Обединените арабски емирства и Израел се споразумяха да установят пълни дипломатически отношения като част от сделка за спиране на анексията на окупирани територии, които палестинците искат да бъдат част от бъдещата им държава.

Самите палестинци отказаха да приемат споразумението, като го определиха като предателство към Ерусалим, Ал Акса и палестинската кауза.

"Ню Йорк таймс" изтъква, че сделката със сигурност ще насърчи други държави в Залива като Бахрейн, Оман, Катар, Кувейт и Саудитска Арабия, които имат прикрити или открити бизнес и разузнавателни отношения с Израел, да последват примера на ОАЕ.

Томас Фридмън озаглавява коментара си по темата за изданието "Геополитическо земетресение току-що разтърси Близкия изток".

Фридмън започва с думите, че "веднъж и аз ще се съглася с президента Тръмп за използването на любимата му дума "огромен". Той изтъква, че споразумението, постигнато с посредничеството на администрацията на Тръмп за пълно нормализиране на отношенията Израел-ОАЕ, е точно това, което Тръмп написа в туита си: "огромен пробив".