Не се очертават добри дни за Партията на справедливостта и развитието и нейния лидер Ердоган. Това каза историкът и журналист Ибрахим Карахасан-Чънар в студиото на телевизия "Блумбърг".

"Четири партии в парламента искат да създадат една вътрешно-опозиционна платформа срещу Ердоган и не се очертават добри дни за Партията на справедливостта и развитието".

По думите на госта след изборите на 24 юни ще има и втори тур за президент на страната. Основната причина за несигурността около доминирането на Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите избори е икономическата нестабилност на Турция.

"В икономически план отношенията не стоят никак добре. Всеизвестен е сривът на турската лира, всеки ден тя се обезценява. За да не се получи икономическа криза, той изтегли изборите".

Много важни инвеститори се оттеглиха от Турция - Япония, САЩ, Германия. Все пак САЩ и Германия изразиха своята добронамереност към страната и продължават да я смятат за свой стратегически партньор в Близкия Изток

"Тези контакти продължават, но те преследват други стратегически планове във военен аспект, но в икономически план Турция наистина е в упадък".

От Европа има наблюдатели, които очакват, че изборите ще бъдат манипулирани.

"Раздават се пари, продукти, въглища в различни градове. Интересно беше, че на митинга на Ердоган в един космополитен град, какъвто е Бурса, нямаше много хора. Докато на предизборните митинги на опонентите му, по-специално Мухарем Индже, идват много хора и те не са манипулирани", каза още историкът.