Eкипи на Турция и ООН възобновиха инспекциите на плавателни съдове в рамките на споразумението за износ на зърно през Черно море, съобщи днес пред Ройтерс говорител на ООН за инициативата, след като Русия преустанови участието си през уикенда.

Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, заяви, че е прекратила своята роля в сделката за "неопределен срок", тъй като не може да "гарантира безопасността на гражданските кораби" след нападението срещу черноморския ѝ флот на изток.

ООН заяви, че е съгласувала с Украйна и Турция план за движение на 16 кораба в понеделник - 12 излизащи от украински пристанища и 4 влизащи - и възнамерява да инспектира през деня 40 кораба, закотвени край Истанбул, на път от Украйна.

В изказване днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви решимостта на страната си да продължи с "усилията си в служба на човечеството" дори и след оттеглянето на Русия от споразумението.

"Дори и Русия да вземе решение, изхождайки от собствената си позиция, във връзка със споразумението за зърното, ние ще продължим да правим всичко възможно, ще продължим да полагаме усилия да служим на човечеството с решителност", заяви Ердоган, цитиран от турската телевизия ТРТ Хабер.

Доставките на зърно по т. нар. зърнен коридор се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Първоначалното споразумение е за 120 дни и изтича през ноември.