Гърция и кипърските гърци са тези, които покачват напрежението в Източното Средиземноморие. Това заяви турският министър на външните работи в отговор на сходни обвинения от страна на Атина към Анкара, предаде Анадолската агенция.

Чавушоглу говори на съвместна пресконференция днес с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас, който по-рано през деня посети и Гърция в опит да разсее напрежението между двете съседки, допълва БТА.

"Откажете се от тези глезотии", каза още Чавушоглу, обръщайки се към Гърция.

Външният министър на Турция предупреди гърците да не задълбочават ескалацията и посочи, че Турция няма да се поколебае да направи нужното в такъв случай.

Според думите на Чавушоглу Анкара е готова за диалог по въпросите на Източното Средиземноморие, но това е невъзможно да става при поставяни от Гърция предварителни условия, предаде Ройтерс.

Германският външен министър Хайко Маас заяви на свой ред, че ескалацията не е в интерес нито на ЕС, нито на Гърция, нито на Турция. Според него са необходими ясни стъпки към понижаване на напрежението и готовност за диалог. Маас призна, че диалогът няма да бъде лесен, но според него решение на спора в Източното Средиземноморие е възможно.

Гърция започва военно учение с истински боеприпаси в Средиземно море. Така Атина отговори на турските проучвания в района остров Крит. Гръцките военни разпространиха кадри от съвместното учение с американските морски и военновъздушни сили в района на Средиземно море близо до остров Крит.

Гърция иска Европейската комисия да наложи санкции на Турция заради спора с газовите находища в Средиземно море.

Гръцките власти съобщиха и че до осем месеца ще е готова и нова ограда по границата с Турция. Тя ще е с дължина от 27 км и се планира да бъде с метър по-висока от сегашната.