Турските власти блокираха всички банкови сметки на платформата за криптовалута Вебиткойн и започнаха разследване на платформата, предаде агенция Ройтерс, като се позова на Анадолската агенция.

Мярката е предприета, след като Вебиткойн съобщи, че е спряла всичките си операции заради финансови проблеми. Това е втората турска платформа за криптовалута, която изпитва затруднения. Турските власти вече задържаха десетки заподозрени във връзка с платформата за търговия с криптовалута Thodex.

Платформата за търговия с дигитални авоари Вебиткойн, базирана в Турция, обяви в петък, че прекратява всички операции, "за да изпълни всички регулации и искания".

"Последните развития в индустрията с криптовалута доведоха до много по-голям от очаквания натиск върху нашите операции. Бихме искали да заявим, че съжаляваме за тази ситуация, която ни доведе до много труден процес във финансовата сфера", се посочва в изявление, публикувано на страницата на Вебиткойн. "Ние решихме да спрем всички операции, за да изпълним всички регулации и искания", се казва още в съобщението.

Турският борд за разследване на финансови престъпления (MASAK) блокира сметките на компанията и започна разследване, съобщи Анадолската агенция.

Миналата седмица турската централна банка забрани плащанията с криптовалута, като мотивира забраната с "непоправими щети" и рискове при трансакциите.