Турският министър на отбраната Хулуси Акар оспори днес обхвата на гръцкото въздушно пространство по време на среща с турски журналисти по повод дискусиите в Атина на военни делегации по мерките за изграждане на доверие между двете страни, съобщи "Катимерини", цитиран от БТА. 

"Такова нещо няма по света. Нито в миналото, нито днес. Териториалните им води са шест мили, а въздушното им пространство - десет мили. Няма такова нещо. Аргументът на гърците е, че това е в сила от 1931 г. и никой не им е казвал нищо", каза Акар.

Той даде пример за нелогичността, според него, на тази ситуация: "Знаете ли какво означава това? Гърците само казват нарушение, та нарушение. Един наш кораб достига на шест мили и спира там. Ние сме в международни води. В този момент един наш офицер го заболява зъб. Качват го на хеликоптера и хеликоптерът излита. Нарушение на въздушното пространство! Това са трудни въпроси за решаване, но те стоят пред нас".

По отношение на разговорите в Атина за мерките за изграждане на доверие Акар каза, че ако е необходимо, те ще бъдат удължени. "Ако е нужно, ще ги удължим. До сега сме поискали да бъде поставен на масата какъвто и проблем да съществува между Турция и Гърция, в Егейско море, в Източното Средиземноморие, по кипърския въпрос. Всички да поставят собствените си аргументи и позициите си. Ние сме за мира, приятелството, добросъседството. Никой не заплашва, никой никого не напада. Единственото, което се опитваме, е да защитим правата и правото на този велик народ", каза турският министър на отбраната.