Учителката Айше Челик е осъдена от турски съд на една година и три месеца затвор заради неин призив "да не умират децата" в обаждане по телефона по време на телевизионно предаване, пише вестник "Джумхуриет".

 

Нейната позиция е оценена от магистратите като "антивоенна пропаганда и заемане на страната на терористична организация". Поради 6-месечното й бебе изпълнението на присъдата е отложено с 6 месеца.

 

Вчера съдът отхвърли нейната молба това отлагане да продължи още 10 дни. Към 18.00 часа осъдената учителка влезе с 6-месечната си дъщеря Деран в затвора от закрит тип "Ф" в Диарбекир.

 

Адвокатът на учителката заяви, че по случая е сезиран и Конституционния съд, но все още няма становище. От своя страна депутатът от легалната кюрдска Демократическа партия на народите (ДПН) Зия Пир посочи, че в Диарбекир и общо в Югоизточен Анадол положението е много повече от извънредно. По думите му става въпрос за класическо военно положение и тормоз. При това - само два месеца преди насрочените на 24 юни предсрочни общи избори, посочва още "Джумхуриет".