Президентът на САЩ Джо Байдън е възразил срещу действията на Китай по отношение на Тайван, които по думите му са "все по-агресивни и използващи принуда". Американският лидер е изразил също така опасения за спазването на човешките права от Пекин в Синцзян, Тибет и Хонконг. Байдън го е направил на първата си среща на живо като президент с китайския лидер Си Цзинпин, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на Белия дом.

Си Цзинпин е обяснил на Байдън за невъзможността Китай да признае независимостта на Тайван и е изразил надежда, че САЩ ще съдействат "в съответствие със своите обещания и в съответствие с принципа за "единен Китай", цитира го китайското външно министерство.

В свое изявление за приблизително тричасовата среща Белият дом заяви, че Байдън е казал на Си, че САЩ ще продължат да се "конкурират активно" с Китай, но "тази конкуренция не бива да прераства в конфликт", съобщава БТА.

"Ние ще се конкурираме активно, но аз не се стремя към конфликт, а се стремя да регулираме това съперничество в приемлив вид", е казал Байдън, цитира го "Известия".

Белият дом добави, че Байдън и Си са се съгласили, че "никога не бива да се води ядрена война" и тя не може да бъде спечелена. Подчертали са, че се противопоставят "на използването на заплахи за употреба на ядрени оръжия в Украйна". Става дума за почти неприкритите заплахи от страна на руски официални лица за използване на ядрени оръжия, направени на фона на неуспехите на продължаващата почти девет месеца руска инвазия в Украйна, посочва АП.

В началото на срещата президентът на САЩ е отбелязал отговорността на двамата лидери за това да покажат, че Пекин и Вашингтон могат да преодолеят съществуващите различия помежду им.

Двамата световни лидери разговаряха в Бали преди началото на срещата на G20, а срещата им продължи няколко часа, предават световните агенции.