Хиляди хора мълчаливо вдигнаха ръце във въздуха, носейки цветя и пеейки край черква в Минск на погребението на млад беларуски протестиращ срещу режима на автократичния президент Александър Лукашенко.

Смъртта на 31-годишния Роман Бондаренко се превърна в поредния разбунил духовете епизод на продължаващите вече месеци протести с искания за оставката на Лукашенко. Младежът почина в болница миналата седмица, след като, според протестиращите, е бил жестоко пребит от силите за сигурност. Вътрешното министерство отказа да поеме отговорност за трагичния инцидент.

Смъртта на Бондаренко бе остро осъдена от Европейския съюз, който вчера обяви нови санкции срещу Минск в отговор на репресиите на властите срещу протестиращите след президентските избори през август. Властите обявиха, че те са спечелени от Лукашенко, но опозицията заяви, че това е резултат от масови изборни измами с цел той да продължи вече 26-годишното си авторитарно управление.

Множеството край черквата днес скандираше "Аз си отивам" - последните известни думи на Бондаренко, и "Да живее Беларус!". Почти всички присъстващи бяха с маски. Автомобили надуваха клаксони по улиците. Когато ковчегът беше изнесен от черквата, избухнаха аплодисменти.

Властите задържаха тази седмица лекар, който е издал на медиите епикризата за смъртта на Бондаренко. В нея се казва, че не е открит алкохол в кръвта му, което хвърля съмнение върху твърдението на правителството, че той е бил пиян и е починал след уличен бой с граждани.

Главната прокуратура започна криминално разследване срещу лекаря за разпространение на фалшива информация и за подклаждане на напрежение в обществото. Задържан е и журналистът, публикувал епикризата.

ЕС вече наложи забрани за пътуване и замрази авоарите на почти 50 високопоставени беларуски служители. Очаква се новите санкции да бъдат насочени срещу повече хора на режима, както и срещу организации, финансиращи Лукашенко и неговото правителство.

Експерти на ООН по човешките права заявиха вчера, че са дълбоко загрижени от множащите се съобщения за масови арести, сплашване и мъчения на опозиционери и протестиращи в Беларус. Те призоваха властите в страната да разследват случаите на прекомерно използване на сила и незаконно малтретиране на мирни демонстранти.