В Индия започнаха честванията, свързани с "Холи", показват кадри на Асошиейтед Прес. Празникът е още известен като Фестивала на цветовете и с чрез него се предвещава пристигането на пролетта.

Тази традиция е една от най-почитаните в Индия, а нея се включват хора от всякакви възрасти, дори чужденци, пише изданието Alarabiya News.

Снимка: AP/БТА

Най-вълнуващата част от "Холи" е "войната" с цветен прах, наречен гулал, който хората хвърлят едни срещу други. Така лицата им се обагрят в различни цветове.

Снимка: AP/БТА

Корените на този индийски обичай произлизат още от индуистката митология, според която той отбелязва победата на доброто над злото.

Вижте всички снимки ТУК>>>

В последните години популярни в цветните войни са и водните пистолети, балоните, пълни с вода, както и цветчета на различни растения, които допринасят за веселото настроение на местните жители и гостите на държавата.

Празникът е също така време за прошка и помирение между хората. В много от случаите се приготвят големи трапези, а съседите си разменят сладкиши и други домашно приготвени гозби.

Снимка: AP/БТА

"Холи" носи и изключително религиозно значение за местните, които отправят молитви за благословия от Боговете.

Тази година се очаква големите празненства да се проведат на 8 март.