Успяхме да решим проблема с гръцкия дълг, който наследихме и Гърция вече се превръща в нормална държава. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след като финансовите министри на еврозоната се споразумяха за излизане на Атина от третата спасителна програма, продължила 8 години.

Както никога досега - с тъмночервена вратовръзка Ципрас направи тази вечер изявление в емблематичната сграда Запейона в сърцето на Атина пред депутати от управлаващата коалиция - СИРИЗА и "Независими гърци".

След години, в които удържаше обещанието си да не носи вратовръзка, докато не се разреши окончателно финансовата криза за Гърция, премиерът на страната Алексис Ципрас се съгласи, че трябва да промени навиците си.

"В крайна сметка не мога да го избегна, принуден съм да сложа вратовръзка", заяви Ципрас, но в края на срещата я свали.

В края на миналата седмица гръцкият премиер получи като подарък вратовръзката на македонския си колега Зоран Заев.

"Големият залог пред нас е не дали ще се върнем обратно към дефицитите или фискално дерайлиране, а да покажем на всички, че ние сами можем да се справим по-добре. Защото имаме решителността и ефективността да вдигнем на крака икономиката и да издигнем Гърция до нови висоти. Знаем как да направим това, знаем как да успеем и ще успеем сами!", заяви Ципрас.

А междувременно стана ясно, че гръцкият външен министър ще подпише утре писмата до Европейския съюз и НАТО за това, че Гърция няма да се противопоставя на европейската и евроатлантическата интеграция на Македония и в понеделник сутринта тези писма ще бъдат изпратени, предаде агенция МИА, като цитира министър Никос Кодзиас.