3.01 часа на 17 август 1999 година. Трус с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер разтърсва Северозападна Турция. Епицентърът му е в Измитския залив в Мраморно море.

Град Измит е административен център на вилает Коджаели

Снимка: Shutterstock

Само за 37 секунди, по официални данни смъртта си намират 17 000 души, а над 40 000 са ранени. Неофициалната статистика обаче сочи, че при катастрофалния трус загиват близо 35 000.

По официални данни жертвите са 17 000

Снимка: Shutterstock

Най-тежки са разрушенията в градовете Измит, Ялова, Коджаели, Дюздже, Сакария, Гьолджюк и Истанбул. Сринати със земята са стотици хиляди сгради. Близо 500 000 души остават без дом.

Близо 500 000 души остават без дом

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Земетресението предизвиква пожар в голяма нефтена рафинерия в Измит, както и изтичане на нефт от нея в Мраморно море, което довежда до сериозно замърсяване на водите. Вдига се и цунами с 2,5-метрови вълни. 

По неофициални - броят на загиналите достига 35 000 души

Снимка: Shutterstock

Един от най-популярните турски ежедневници - "Хюриет" излиза с голямо заглавие - "Убийци" в първия си брой след трагедията. Обвинението е насочено към фирмите, които са строили, без да се съобразяват с изискванията за безопасност, въпреки че е известно, че Турция се намира в зона на повишена сеизмологична опасност.

Материалните щети се оценяват на около 10 млрд. долара

Снимка: Shutterstock

Материалните щети се оценяват на около 10 млрд. долара. От Министерството на благоустройството и жилищното строителство на Турция определят 10-годишен срок за възстановяването на пострадалите сгради.

Трусът е със сила 7,6 бала по скалата на Рихтер

Снимка: Shutterstock

Турция е разположена на място, където три големи плочи от земната кора - евразийската, арабската и африканската плоча, се търкат една в друга, създавайки по този начин геоложки разломи в страната.

43 959 души са ранени

Снимка: Shutterstock

Ялова бе между най-силно пострадалите от земетресението градове. В градския парк днес се извисява и единственият в региона паметник на загиналите при труса. На него пише: "Ние няма да забравим". 

В градския парк на Ялова днес се извисява и единственият в региона паметник на загиналите при земетресението

Снимка: Shutterstock

През 2004 г. строителният предприемач Вели Гьочер, синът му Джан Гьочер и съдружникът им Зафер Джошкун бяха осъдени на по 25 години затвор, след като бяха признати за отговорни за смъртта на 195 души, загинали при труса на 17 август 1999 г. Жертвите живели в шест блока, построени от фирмата на тримата осъдени.

Трусът продължава едва 37 секунди, но нанася огромни щети

Снимка: Shutterstock

Присъдите бяха произнесени от съд в град Коня. Бизнесмените бяха обвинени "в небрежност, невнимание и професионална неопитност, причинила смъртта на повече от един човек". Според вещите лица, строителите не са спазили стандартите за качество и устойчивост на сградите, като са използвали бетон от морски пясък и чакъл.

Земетресението разруши стотици хиляди жилища

Снимка: Shutterstock