Сърбия подготвя голям военен парад на 11 ноември по повод стогодишнината от победата в Първата световна война, на който ще покаже пред президента на Русия Владимир Путин и високопоставени официални лица от света най-новото си оръжие. На парада ще дефилират 100 танка, пише белградският вестник "Новости", цитиран от БТА.

Според изданието на тази дата - Ден на примирието, когато през 1918 година е сложен край на войната, на булеварда пред Палата Сърбия за първи път ще се появи ПВО система с малък и среден обсег, която трябва да бъде доставена от Беларус в рамките на договора, който включва и доставка на още четири изтребителя МиГ-29.

Пред руския лидер и гостите от много държави ще бъде организирано зрелищно дефиле на бронирани и бойни коли. Ще бъде показано най-съвременното местно въоръжение и най-новите доставки от света.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че на 9 септември ще бъде със сърбите в Косово и ако бъде постигнато споразумение, Сърбия ще получи повече, отколкото има днес, съобщават днешните сръбски вестници.

Вучич посочи, че определението за държава има три елемента - територия, население, и армия и полиция, а "от тях имаме население само в отделни части на Косово и нищо повече". Основните цели са да се запазят мирът и стабилността в Косово, да се защитят държавните интереси и да се осигурят правата и сигурността на сърбите в Косово, добави той.

Сръбският президент запита може ли някой днес да каже, че "всичко в Косово е наше, като знаем, че не говори истината".

На въпроса каква е позицията му след изявлението на канцлера Ангела Меркел, че няма да има промени на границите, той каза, че и Германия, и САЩ вече са "разграничили" Сърбия в момента, когато през 2008 г. са признали независимостта на Косово.

"Затова когато сега казват, че са против разграничението, това означава, че са против промяна на границата, която те установиха в наша вреда", каза Вучич и добави, че мнозина го нападат, особено в Сърбия, тъкмо защото не приема такива граници.

На въпрос за идеята северно Косово "да остане" в състава на Сърбия той отговори, че тази територия е важна и по големина, и по стратегичско положение, че тук са стратегическите обекти Газиводе, Балац и Трепча, но най-важен е животът на хората. Това обаче не означава, че северно Косово е по-важно от косовското Поморавие, каза Вучич и заяви: "Ще се борим за всеки наш човек в Косово".

"Боря се да получим нещо, за разлика от онези, които изгубиха всичко", добави той.