Земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер удари слабо населената югоизточна част на Тайван в неделя, като причини щети, включително дерайлирали влакови вагони, и предизвика предупреждения за цунами, предаде Ройтерс.

Според метеорологичното бюро епицентърът е бил в окръг Тайтунг и е последвал труса с магнитуд 6,4 в събота вечерта в същия район, който не е причинил жертви.

Геологическата служба на САЩ измери труса с магнитуд 7,2 и на дълбочина 10 км.

Тайванските медии съобщиха, че нискоетажна сграда, в която се помещава магазин за хранителни стоки, се е срутила и са започнали спасителни работи за освобождаване на намиращите се вътре хора.

Администрацията на тайванските железници съобщи, че три вагона са дерайлирали на гара Донгли в Източен Тайван, след като част от навеса на перона се е срутил, а около 20-те пътници на борда са били евакуирани.

Центърът за предупреждение за цунами на САЩ издаде предупреждение в Тайван след труса. Той заяви, че са възможни опасни вълни цунами в радиус от 300 км (190 мили) от епицентъра покрай бреговете на Тайван.

Японската метеорологична агенция издаде предупреждение за вълни цунами с височина 1 метър за част от префектура Окинава след земетресението.

Научните паркове в южните градове Тайнан и Каосюн, където се намират големите фабрики за полупроводници, заявиха, че не е имало въздействие върху дейността им.

Тайван се намира близо до пресечната точка на две тектонични плочи и там често има земетресения.