Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф отпътува от Биариц, където изненадващо пристигна по време на срещата на върха на Г-7, предаде Ройтерс.

Зариф проведе близо три часа и половина разговори във френския курорт на брега на Атлантическия океан, включително 30-минутна среща с френския президент Еманюел Макрон. Източник на Ройтерс определи разговорите като положителни.

Зариф пристигна в Биариц по покана на Макрон, който се опитва да намали напрежението между Съединените щати и Иран.

Представител на Белия дом увери, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е бил информиран предварително, че иранският външен министър ще дойде в курорта, където се провежда срещата на върха на Г-7. От Елисейския дворец обаче казаха в изявление, че краткото посещение на Зариф е било съгласувано със Съединените щати, предаде Франс прес.

Френското президентство определи разговорите като положителни и заяви, че те ще продължат. Иранският външен министър е разговарял първо с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан, а след това - и с Макрон, в кметството на Биариц, предава БТА. Германски и британски дипломатически съветници са присъствали на разговорите в кулоарите на форума на Г-7, уточни Елисейският дворец.

"Пътят е труден, но си струва да опитаме", написа в Туитър Зариф и публикува в социалната медия две снимки от разговорите си в Биариц.

Иран иска да изнася най-малко 700 000 барела петрол дневно, а в най-добрия случай и до 1,5 милиона барела, ако Западът желае да преговаря с него за спасяване на яденото споразумение от 2015 година, казаха по-рано пред Ройтерс двама ирански представители и един дипломат.

В знак на добра воля и стъпка напред за отваряне на възможност за преговори, отговорихме на френското предложение. Искаме да изнасяме 700 000 барела петрол дневно и да ни се плаща в брой (...) това е само като начало. Количеството трябва да достигне 1,5 милиона барела дневно, каза високопоставен ирански представител, пожелал анонимност.

Друг представител уточни, че иранската програмата за балистични ракети "не може и няма да" подлежи на преговори. Подчертахме го ясно и открито, допълни той.

Иранските представители не разясниха споменатото френско предложение, отбелязва Ройтерс.

Ирански дипломат каза, че страната му изключва преговори по правото си за обогатява уран и по иранския цикъл за производство на ядрено гориво, а "в замяна ще бъдем изцяло ангажирани с ядреното споразумение от 2015 година".

Източници от петролния сектор заявиха пред Ройтерс, че иранският петролен износ е намалял през юли до 100 000 барела дневно заради американските санкции, наложени, след като САЩ се изтеглиха от ядреното споразумение миналата година.