Двама мъже, една жена и момиченце оцеляха, след като бедстваха 32 дни в южната част на Тихия океан, предаде Франс, позовавайки се на всекидневник от Соломоновите острови.

Оцелелите разказват, че осем техни спътници, в това число и бебе, са загинали, съобщава "Соломон стар нюз".

Според изданието групата е отплавала на 22 декември от провинция Бугенвил, Папуа-Нова Гвинея, с намерението да прекара Коледа на отстоящия на 100 километра атол Килинаилау.

Малкият им кораб обаче се е преобърнал и част от пътниците са се удавили, разказва Доминик Стали, единият от оцелелите.

Останалите са успели да обърнат плавателния съд, но в крайна сметка само четирима са оцелели, носейки се в отдалечени води, прекосявани от мощни океански течения.

"Нищо не можехме да направим с труповете и се наложи да ги изоставим в морето. С нас пътуваше двойка, която загина, оставяйки бебе. Поех грижите за него, но то също не оцеля", допълва Стали.

За да оцелеят, корабокрушенците са се хранили с кокосови орехи, носещи се по водната повърхност, и са събирали дъждовна вода в купа.

Според Доминик Стали много риболовни кораби са преминали в близост край тях, без да им окажат помощ. В крайна сметка корабокрушенците са прибрани на 23 януари край Нова Каледония, след като са носили на произвола на съдбата 2000 километра.

Четиримата оцелели са пристигнали в събота в Хониара, столицата на Соломоновите острови. След като са получили лечение заради обезводняване, корабокрушенците са изписани от болница.

Случаи на оцеляване не са рядкост в Тихия океан, където островите често са разделени от обширни водни пространства.