Американската полиция и федерални агенти издирват нападател, прострелял и ранил трима колежани от палестински произход в Бърлингтън, щата Вермонт, а разследващите подозират, че се касае за престъпление от омраза, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс и БТА.

Въоръжен с пистолет бял мъж е прострелял тримата младежи на улицата близо до Университета на Вермонт в събота вечерта, след което е избягал, посочи в изявление полицията в Бърлингтън.

"Двама от ранените са американски граждани, а третият е с разрешение за постоянно пребиваване, като и тримата са 20 годишни, допълни полицията. Двама от младежите са носили куфии, традиционни арабски черно-бели кърпи за глава, по време на атаката, посочи полицията.

Двама от младежите са в стабилно състояние, а третият е тежко ранен. Тримата са били на гости у семейството на един от младежите за Деня на благодарността и са си говорили на арабски на улицата, когато са били нападнати, посочва Асошиейтед прес.

"Без да продума, нападателят е произвел най-малко четири изстрела с пистолет, след което е избягал", каза началникът на полицията в Бърлингтън Джон Мурад и добави: "И тримата колежани са били улучени, двама в торса, а третият в долните крайници".

Стрелбата идва на фона на увеличение на инцидентите на антиислямска и антисемитска основа в САЩ, отприщени от войната между Израел и "Хамас", започнала на 7 октомври, посочва Ройтерс.