На хората в три австралийски щата е наредено да се евакуират, тъй като поройните дъждове ще ги залеят, предаде Би Би Си.

Вижте снимки

Само за 24 часа в някои части на страната са паднали четири пъти повече валежи от средното количество за октомври.

Най-малко 500 къщи са наводнени, един човек е загинал, а друг е в неизвестност, докато бедствието продължава.

Наводненията в цяла Австралия са предизвикани от опустушителната сила на урагана "Ла Ниня". Заради него тази година са загинали повече от 20 души.

Виктория е вторият по население щат в Австралия, който беше най-силно засегнат от стихията тази седмица, съобщи Би Би Си. На няколко общности е наредено да се евакуират, включително някои в столицата на щата Мелбърн.

Наводненията заляха пътища, наложиха затваряне на училища и прекъснаха тока на 3000 къщи и предприятия.

Ройтерс даде също подробности за наводненията. Хиляди хора в Югоизточна Австралия и в западно предградие на Мелбърн бяха призовани да се евакуират, след като непрестанни дъждове за два дни предизвикаха наводнения в страната.

Снимки: Getty Images

Големи части от щата Виктория, южната част на Нов Южен Уелс и северните райони на островния щат Тасмания, попаднаха в капана на лошото време. На някои места от сряда досега са паднали валежни количества, колкото обикновено падат за цял един месец.

Нивата на много реки в щата Мелбърн, включително на р. Мерибърнонг в западната част на Мелбърн и на р. Гулбърн, течаща северно от града, се повишиха неимоверно много, което наложи евакуация на население.

Снимки: Getty Images

Нивото на р. Гулбърн в градчето Сиймур, на около 100 км северно от Мелбърн, достигна 7,64 метра, с което надмина рекорд, отчетен през 1974 г. Службите за реакция при бедствия и аварии са спасили повече от 200 души. Около 4000 имота са застрашени от щети заради наводненията, допълни БТА.

Даниел Андрюс, премиер на щата Виктория, каза, че утре ще бъде взето решение дали да не бъде отворено отново специално изградено щатско съоръжение за карантиниране против COVID, за да приюти този път пострадали от наводненията. Съоръжението бе официално закрито миналата седмица, след като Австралия отмени изискванията за карантиниране на пристигащите от чужбина.

Снимки: Getty Images

Австралийският премиер Антъни Албанезе каза, че федералното правителство е в готовност да окаже помощ на засегнатите щати.

"Вече има военнослужещи на австралийската армия на място във Виктория. Това е труден момент", каза той, цитиран от местните медии и изрази съчувствие на пострдалите.