Придошли реки след продължили четири дни проливни дъждове наводниха къщи и пътища и принудиха днес десетки хиляди жители на Сидни да напуснат домовете си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Службите за спешна помощ на щата Нов Южен Уелс оказаха снощи помощ на 22 души и наредиха на около 50 000 души да се евакуират. Наводненията, проливните дъждове и силните ветрове причиниха прекъсване на електрозахранването в около 19 000 жилища.

Снимка: AP/БТА

Австралия е особено засегната от изменението на климата, отбеляза АФП. Тя редовно страда от суши, опустошителни горски пожари и повтарящи се и все по-интензивни наводнения.

Снимка: AP/БТА

"Сидни не е извън опасност, не е време да се отпускаме", заяви Карлин Йорк, ръководител на службата за извънредни ситуации в щата.

Снимка: AP/БТА

Премиерът на Нов Южен Уелс Доминик Пероте призова хората да спазват заповедите за евакуация. Федералното правителство обяви състояние на природно бедствие в 23 наводнени района на щата, с което си осигури по-широк набор от средства за подпомагане на засегнатите жители.

Вижте всички снимки ТУК>>>

В някои райони паднаха 800 мм дъжд от събота насам. Това е повече от средните годишни валежи за цяла Австралия, които са около 500 мм, съобщи Ройтерс.