Три са жертвите на терористичната атака във френския град Ница, съобщи местната полиция, цитирана от Би Би Си. Няколко души са ранени. 

Вижте снимки >>

Кметът Кристиан Естрози определи случилото се като тероризъм и уточни, че атаката е станала в или край базиликата "Нотр Дам". По думите на градоначалник, един от убитите е пазачът на базиликата.

Първите две жертви, мъж и жена, са убити в църквата, а трети човек е бил тежко ранен и е починал в близък бар, където потърсил убежище.

Нападателят е бил ранен при полицейската акция и е закаран в болница. Естрози съобщи, че той крещял "Аллах акбар", дори след като е бил заловен от органите на реда. Прострелян е, но е жив.

"След убийството в училище, сега ислямо-фашисткото варварство реши да удари църква, това е символ", заяви кметът на Ница.

Конференцията на френските епископи осъди нападението и изрази пожелание, че "християните няма да се превърнат в мишени за убиване". Атаката беше осъдена и от Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание.

Полицаи с автоматични оръжия са отцепили района около църквата, на място са пристигнали линейки и пожарни коли.

 Френската антитерористична прокуратура започна разследване. 

По-рано този месец учител по история бе обезглавен в Париж заради урок с карикатури на пророка Мохамед. Не е ясно дали днешната атака е свързана с убийството на Самюел Пати.

"Достатъчно. Време е Франция да се освободи от законите на мира и окончателно да изтрие ислямо-фашизма от територията си", каза Естрози.

Президентът Еманюел Макрон се очаква в Ница. Вчера говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви, че страната се намира в ситуация с висок риск от терористична заплаха.

Красивият френски град бе мишена на една от най-смъртоносните терористични атаки през последните години. На 14 юли 2016 г. 31-годишен тунизиец се вряза с камион в празнуващите Деня на Бастилията жители на Ница. Тогава загинаха 86 души.