Сирените за тревога звучат отново в цяла Украйна, съобщи в Телеграм губернаторът на Николаевска област Виталий Ким. 

Взривове са отекнали в Запорожие, където над града се извиват черни стълбове дим. Областният управител Александър Старух съобщи, че са поразени инфраструктурни обекти. Уточнява се информацията за пострадали и разрушения.

Заради ракетен удар около 100 миньори са блокирани под земята в Кривой Рог. На място работят спасителни екипи.

Американският президент Джо Байдън е обещал на украинския си колега Володимир Зеленски "да продължи да предоставя на Украйна това, от което се нуждае, за да се защити, включително модерни системи за противовъздушна отбрана", се казва в изявление на Белия дом.

По време на телефонния разговор между двамата лидери американският президент изрази също съболезнования на колегата си след масираните руски удари по Киев и други украински градове.

 

Общото събрание на ООН пък отхвърли предложението на Русия за произвеждане на тайно гласуване по-късно тази седмица на подготвяната осъдителна резолюция за анексирането от Москва на четири украински територии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На извънредно заседание Общото събрание на ООН реши със 107 гласа "за", 13 - "против" и 39 - "въздържал се" гласуването на резолюцията, която да осъди "незаконните т.нар. референдуми" и "опита за незаконна анексия", да бъде явно. Според дипломати гласуването на резолюцията вероятно ще се състои утре.

Русия твърди, че тайното гласуване е необходимо, защото лобирането на Запада означава, че "вотът може да бъде много труден, ако позициите на държавите се изразяват публично".

Проекторезолюцията, която предстои да бъде гласувана призовава държавите да не признават анексията от Русия на четири украински области и потвърждава ненакърнимостта на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

В началото на извънредното заседание на Общото събрание на ООН Украйна обвини Русия, че е "терористична държава" само няколко часа след масираните руски ракетни удари по Киев и други украински градове.

Снимка: Телеграм/Енергоатом

"Русия още веднъж показа, че е една терористична държава, която трябва да бъде възпряна с най-твърди средства", каза украинският постоянен представител в ООН Сергий Кислица.

"Целият свят още веднъж видя истинското лице на една терористична държава, която убива нашите граждани", допълни украинският дипломат и съобщи, че броят на убитите при руските ракетни удари е достигнал 14, а на ранените 97 души.

"Да вземаш умишлено на прицел цивилни при ракетни удари е военно престъпление", каза още Кислица.

С подготвяната осъдителна резолюция Западът се надява да покаже, че Русия е изолирана на международната сцена, посочва АФП.

 ОССЕ нарече масираната руска атака - "терор"

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) окачестви последните масирани руски ракетни удари срещу редица големи градове в Украйна като "терор" срещу мирното население, предаде ДПА.

"Тези отвратителни военни действия демонстрират пълно незачитане и нарушаване на международното право, включително на международното хуманитарно право", посочиха снощи в съвместно изявление ръководителите на ОССЕ.

"Единственият мотив зад тези брутални и жестоки действия е да се всява ужас и да се компенсират неуспехите в постигането на тактически и стратегически цели", казаха ръководителите на организацията, включително полският външен министър и председател на ОССЕ Збигнев Рау и генералният секретар на ОССЕ - германката Хелга Мария Шмид.

Русия е една от 57-те държави членки на ОССЕ. От години базираната във Виена организация следеше за спазването на крехкото прекратяване на огъня между украинската армия и проруските сепаратисти в Източна Украйна. След началото на руската инвазия в Украйна през февруари наблюдателите на ОССЕ напуснаха страната, посочва ДПА.