Испанските сили за сигурност откриха трето предполагаемо взривно устройство, скрито в плик, изпратен до сателитен център на Европейския съюз, разположен в базата на военновъздушните сили в Торехон де Ардос, извън Мадрид, съобщи в четвъртък министерството на отбраната, цитирано от  Ройтерс.

След сканиране на плика с рентгенови лъчи служителите по сигурността на военновъздушните сили установиха, че то съдържа "механизъм", се казва в изявлението на министерството. Полицията все още анализира пратката.

Сателитният център подкрепя общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, като събира информация от устройства за космическо разузнаване, според неговия уебсайт. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел описа през септември подобни системи като "очите на Европа".

Две писма-бомби бяха открити в сряда, адресирани до украинското посолство в Мадрид и до производител на оръжия Instalaza в Сарагоса, в североизточна Испания. Компанията Instalaza произвежда ракетната установка C90, която Испания е доставила на Украйна, напомня Ройтерс.

Първото писмо-бомба избухна, причинявайки леки наранявания на служител на украинското посолство в Мадрид. След инцидента украинският външен министър Дмитро Кулеба нареди на всички посолства на Киев в чужбина "спешно" да засилят сигурността и призова Испания да разследва атаката, каза говорител на украинското министерство.

Посланик Сергей Похорелцев каза пред украинския новинарски сайт "Европейска правда", че подозрителният пакет е бил адресиран до него и предаден на коменданта на посолството, който е украински служител.

"Пакетът съдържаше кутия, която предизвика съмнения у коменданта и той реши да я изнесе навън - без да има никой наблизо - и да я отвори", посочи Похорелцев. "След като отвори кутията и чу последващо щракване, той я хвърли и след това се чу експлозията... Въпреки че не държеше кутията по време на експлозията, комендантът нарани ръцете си и получи мозъчно сътресение".

В случая с испанската компания "Инсталаза" в Сарагоса в автономната област Арагон служителите са идентифицирали експлозива вечерта, извикали са полицията и експлозивът е бил неутрализиран без някой да пострада, съобщи местният вестник "Ел Хералдо де Арагон".

Украинският подател върху плика накарала служители на компанията да се усъмнят и да се обадят в полицията. Властите взели всички мерки като при терористична опасност - отцепили за пешеходци цялата улица "Асалто" до крайбрежната алея "Ечегарай", част живеещите около мястото на инцидента били помолени да спуснат щорите на прозорците си.

Instalaza проектира и произвежда военно пехотно оборудване от 1943 г.  в това число и реактивни гранати, използвани от украинската армия във войната с Русия. В началото на войната министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес обяви, че Киев ще получи 1370 от тях. Испанските гранати бяха много ефективни в борбата срещу руските танкове в началото на войната при битката за Киев и областта.

Според първоначална информация на "Ел Периодико де Арагон" и върху двата плика стои един и същ украински подател.