Още един човек е починал от коронавирус в Турция, с което броят на починалите турски граждани стана трима, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Последният смъртен случай от коронавируса е добре известна личност. Това е бившият главнокомандващ сухопътните сили на Турция, генералът от резерва Айтач Ялман, на 80 години.

Генералът постъпил в болницата преди четири дни вследствие на затруднено дишане и веднага бил интубиран.

Под карантина са поставени съпругата и дъщерята на генерала. Проследяват се всички, които са били в контакт с него, посочи още здравният министър.

Дирекцията по религиозните въпроси на Турция обяви, че джамиите в цялата страна ще останат затворени в петъчните дни във връзка с ограничителните мерки срещу новия коронавирус.

Петъкът е ден, в който по традиция по обяд във всички джамии на страната се извършват колективни мюсюлмански молитви, придружени със съответната проповед. Много мъже на този ден се стичат в джамиите за петъчната молитва.

В огласената от Диянета заповед във връзка с коронавируса се посочва, че от утре, 20 март, всеки петъчен ден джамиите в цялата страна ще останат затворени и няма да се провеждат колективни молитви.

В същата заповед се посочва, че джамиите ще бъдат затворени и през нощта на Берат Кандили, когато през цялата нощ се произнасят молитви за пречистване на душите, поради което джамиите оставаха отворени през цялата нощ. Берат Кандилли ще бъде на 7 април.

В заповедта на Диянета, подписана от нейния председател проф. д-р Али Ербаш, се подчертава, че нареждането е в съответствие с мерките, предприети от турската държава за борба срещу коронавируса.

"Мерките, чиято цел е да се защити здравето на гражданите и главно да бъде опазен животът на възрастните хора, е отговорен акт за човещина и добросъвестност, който трябва да се спазва", се посочва в заповедта на Диянета.