Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да не се меси в предстоящите парламентарни избори във Великобритания, но похвали сегашния британски премиер Борис Джонсън за ръководството на страната, предаде БТА.

Тръмп говори пред репортери в Лондон, където пристигна за срещата на върха на НАТО.

"Не искам да усложнявам нещата", каза президентът на САЩ преди срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че е "фен" на Брекзит.

Тръмп нарече Джонсън "много способен" лидер, който "ще свърши добра работа", но добави, че не знае нищо за основния му съперник - лейбъристкия лидер Джереми Корбин.

Запитан дали може да работи с Корбин, президентът на САЩ отговори, че може да работи с всеки.

Тръмп каза, че по време на престоя си в Лондон ще има отделна среща с Джонсън, макар че Белият дом не е анонсирал такава.  

Според лейбъристкия лидер премиерът консерватор иска да продаде части от обществено финансираната британска здравна система на американски компании. Министър-председателят категорично отрича това. 

В изявление днес по телевизия Ай Ти Ви Корбин нарече това "нова конспиративна теория". Той каза, че лично е видял документите, за които е било съобщено в интернет, и че никой от правителството досега не е отрекъл тяхната достоверност. "Това са реални протоколи от срещи", посочи Корбин.