Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с вето законопроект за отбраната заради параграф, който защитава социалните медии в интернет, които сега не носят отговорност заради съдържание, качено от техните ползватели, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп написа в Туитър, че иска да от отпадне член 230 от закона за порядъчната комуникация от 1996 г., който предпазва социалните медии, в които се публикуват милиони постове, от завеждане на съдебни дела от всички, които може да се почувстват засегнати от дадена публикация - независимо дали жалбата е легитимна или не.

Тръмп нарече въпросния текст "сериозна заплаха за нашата национална сигурност и порядъчност". Затова, "ако този много опасен и несправедлив член 230 не бъде изцяло премахнат като част от (новия закон), аз ще бъда принуден да му наложа категорично ВЕТО", написа президентът на САЩ.

Тръмп от месеци води война срещу социалните медийни компании с аргумента, че те са предубедени срещу консервативните гласове. През октомври президентът на САЩ подписа указ, изискващ Федералната комисия по комуникациите и Федералната комисия по търговията да проучат дали може да бъдат въведени нови регулации върху дейността на тези компании, припомня АП.

След като загуби президентските избори, Тръмп засипа социалните медии с недоказани обвинения за изборни измами. Туитър маркира много негови туитове с предупреждението: "Това твърдение за изборни измами се оспорва."

Заплахата на Туитър да наложи вето е още една потенциална спънка пред приемането на годишния американски закон за политиката в сферата на отбраната, който вече е блокиран в Конгреса от спор за имената на военни бази, наречени на офицери от армията на Конфедерацията от времената на гражданската война в САЩ през 19-и век. Този закон, който се приема с двупартийно съгласие вече 59 поредни години, направлява политиката на Пентагона и урежда приемането на решения за броя на войниците, всяка нова оръжейна система и бойната готовност, кадровата военна политика и други актуални проблеми на въоръжените сили, отбелязва АП.