САЩ ще въведат санкции срещу Турция, в случай че турските въоръжени сили открият огън по отрядите на кюрдите, изтеглящи се от "зоната за сигурност" в Северна Сирия. Това заяви днес американският президент Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС и БТА.

"Турция напълно разбира, че не трябва да се стреля по кюрдите, напускащи територията, която ще се нарича "зона за сигурност". Не е необходимо да се повтаря, че в случай на нарушения ще бъдат въведени широкомащабни санкции", написа Тръмп в Туитър.

Турция е изпратила нота до САЩ срещу евентуално посещение на ръководителя на считаните за терористична групировка кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/ Мазлум Кобани в САЩ, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу.

"Съобщихме с писмена нота на САЩ, че не можем да приемем съюзниците ни да провеждат среща с ръководителя на терористичната организация Мазлум Кобани. Особено пък той да има срещи с отговорни американски представители. Ако ние започнем да легитимираме терористите, значи утре да започнат да се срещат и с Багдади /водача на Ислямска държава Абу Бекир ал Багдади/, с ръководителите на Даеш или с други терористи. Всъщност всички - и ДАЕШ, и ПКК, и Фето са терористични групировки, както и Боко Харам и други", заяви Чавушоглу.

Според съобщения в турските медии американският сенатор Линдзи Греъм в писмо до Майк Пенс е настоял колкото се може по скоро да се уреди посещение на Мазлум Кобани в САЩ, за да обсъдят с него ситуацията в Сирия.

Пак според турските медии Мазлум Кобани, чието истинско име е Ферхат Абди, е включен в списъка на най-издирваните терористи, с червен код. За залавянето му е определена награда от четири милиона турски лири.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи пред турски медии, че САЩ трябва да предадат Мазлум Кобани на Турция.

В същото време Началникът на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов разговаря днес по телефона с началника на генералния щаб на турската армия Яшар Гюлер, предаде ТАСС.

Двамата са обсъдили ситуацията в Сирия и други въпроси, свързани със сигурността, се казва в изявление на турската армия. 

В сряда вечерта Доналд Тръмп обяви, че е наредил отмяната на санкциите срещу Турция заради нахлуването в Северна Сирия. Той заяви, че примирието между турската армия и сирийските части вече е постоянно и изтъкна, че споразумението за прекратяване на огъня го е убедило да оттегли ограниченията. Това стана само часове, след като турският президент Реджеп Ердоган заяви след среща с руския си колега Владимир Путин в Сочи, че "няма нужда" да подновява офанзивата си в североизточната част на Сирия, тъй САЩ са го информирали, че кюрдските бойци са се изтеглили от зоната. Ердоган и Путин се договориха и Русия да участва в охраната на 30-километровата зона за сигурност в северна Сирия.